Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

http://www.newsbeast.gr/files/temp/48CCDB03B9051AAA35B4E9F506077B6C.jpg
Στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του ενεργειακού επιθεωρητή προχωράει με εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης.

Με την ίδια εγκύκλιο καταργούνται και οι κατώτατες αμοιβές για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, δηλαδή οι αμοιβές απελευθερώνονται, προστίθεται ωστόσο ότι σύντομα θα θεσπιστεί διάταξη με την οποία θα ορίζονται ανώτατες αμοιβές. Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που πρέπει να συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε νέα μίσθωση ή πώληση ακινήτου. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι, παρά την ισχύ κατώτατων αμοιβών για την έκδοσή τους, λόγω της κρίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιθεωρήσεις γίνονταν με τιμές χαμηλότερες από τις επίσημες.

Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια κατοικιών, με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ και σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια εκτός κατοικίας, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Οι ελάχιστες αμοιβές που ισχύουν τώρα είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1000 τετραγωνικά), 2 ευρώ για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για μονοκατοικίες και 1 ευρώ για πολυκατοικίες

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, με την εγκύκλιο καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή και απαιτείται πλέον μόνο η αναγγελία έναρξης.

Οι υποψήφιοι ενεργειακοί επιθεωρητές αντί για αίτηση χορήγησης άδειας, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, δήλωση αναγγελίας έναρξης και τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία (στοιχεία ταυτότητας, πτυχία, βεβαίωση παρακολούθησης του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος Ενεργειακών Επιθεωρητών). Η υπηρεσία θα ελέγχει τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.