Τα υψηλά επιτόκια – έως και 6,5% – που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες δεν θα κρατήσουν για πολύ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5CEE9968B4CF18CAE225D909193626FB.jpgΤελευταία ευκαιρία για να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις ακόμα και άνω του 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν οι πελάτες των τραπεζών καθώς τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Αυτή τη στιγμή, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε σαφάρι καταθετών με βασικό δέλεαρ τα υψηλά επιτόκια. Καθώς μάλιστα από τα μέσα Ιουνίου σημαντικά ποσά επιστρέφουν στον τραπεζικό γκισέ, η προσέλκυση χρημάτων ακόμα και με υψηλό κόστος είναι βασική στρατηγική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το πάρτι των υψηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να διαρκέσει επ’ άπειρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ασκούνται πιέσεις από την τρόικα προς την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση στις εμπορικές τράπεζες να τεθεί άτυπο πλαφόν στα επιτόκια των καταθέσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έλευση της τρόικας για τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, με την καταβολή της νέας δόσης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που θα είναι ο βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών) να επιβάλει ανώτατο όριο στα επιτόκια των προθεσμιακών.

Παράλληλα, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός των προσεχών μηνών, γεγονός που θα ασκήσει επιπλέον πίεση και στα επιτόκια των καταθέσεων. Με αυτά τα δεδομένα, το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες διαπιστώνουν στροφή των ενδιαφερομένων σε καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Ενώ στο παρελθόν το 80%-90% των καταθετών επέλεγε διάρκεια έως τρεις μήνες, τώρα ολοένα και περισσότεροι κλειδώνουν τις υψηλές αποδόσεις για εννέα μήνες ή και έναν χρόνο. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες συνδυάζουν τις υψηλές αποδόσεις και τα καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να δελεάσουν τους καταθέτες.

Σε απόλυτες τιμές ακόμη και σήμερα, παρά τις πιέσεις για μείωση, για καταθέσεις τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας μπορεί κανείς με ευκολία να αξιώσει επιτόκια 6% ή 6,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Μάλιστα, μπορεί να βρει δελεαστικά επιτόκια, της τάξης του 5%-6%, ακόμη και για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο ή αν πρόκειται για φρέσκο χρήμα και όχι για ανανέωση παλιάς κατάθεσης, ο πήχης μπορεί να ανέβει ακόμη και στο 6,5%.

Και νέα προϊόντα
Πέρα όμως από τις υψηλές αποδόσεις, το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες διαθέτουν σειρά από νέα προϊόντα με κοινό χαρακτηριστικό την ευελιξία. Σε αντίθεση με όσα ίσχυαν στο παρελθόν, τώρα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να σηκώνουν ή να προσθέτουν χρήματα στους καταθετικούς λογαριασμούς σε μηνιαία ή και καθημερινή βάση και μάλιστα χωρίς κόστος. Μια άλλη κατηγορία λογαριασμών διατηρεί το υψηλό επιτόκιο και παράλληλα επιτρέπει στους καταθέτες να προεισπράττουν τους τόκους ή να επιλέγουν την ημερομηνία που θα καταβάλλονται.

Δημήτρης Πεφάνης στα Νέα

One thought on “Τελευταία ευκαιρία για τους καταθέτες”
  1. ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΦΑΚΑ…
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΙ ΘΑ ΛΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 6%.
    Ο ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΉΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ 0% ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟ ΤΟ 6% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.