Γνωστά στελέχη της εταιρείας και του ΟΤΕ οι διακινητές, άγνωστες οι… τσέπες όπου κατέληξε το «μαύρο χρήμα»

Πού πήγαν οι μίζες της SiemensΗ έρευνα για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens κρατάει χρόνια στην Ελλάδα. Και αν η υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία την έφερε ξανά με θόρυβο στην επικαιρότητα λόγω των πολιτικών αντιπαραθέσεων, ξεκαθάρισε το τοπίο των σχέσεων της χώρας με την πολυεθνική εταιρεία στο μέλλον, το παρελθόν παραμένει θολό και σκοτεινό, με μύθους, αλήθειες αλλά και πολιτικές μπλόφες.

Σήμερα είναι γνωστό ποιοι και προς ποιες κατευθύνσεις διακίνησαν τα εκατομμύρια ευρώ του σκανδάλου της Siemens. Αυτό που παραμένει άγνωστο, ύστερα από πέντε χρόνια φυλλομετρήματος χιλιάδων σελίδων στα γραφεία εισαγγελέων και ανακριτών, είναι σε ποιους τα έδωσαν – πλην εξαιρέσεων βέβαια. Αγνωστο παραμένει επίσης πόσα ακριβώς έδωσαν, αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι διακινητές του «μαύρου χρήματος» φαίνεται ότι κράτησαν τη μερίδα του λέοντος για τον εαυτό τους.

Το βέβαιο είναι ότι πολλοί από εκείνους που δέχθηκαν χρήματα δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ η ανάκριση εμφανίζει πολλά κενά (κυρίως στην περίοδο Ζαγοριανού), αφού βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου ουδέποτε κλήθηκαν ως μάρτυρες. Μεταξύ τους είναι Γερμανοί, στελέχη της εταιρείας την επίμαχη περίοδο, αλλά και Ελληνες, κυρίως στελέχη της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν ο κύριος ανάδοχος της επίμαχης σύμβασης 8002 με τον ΟΤΕ (με τον βαυαρό οικονομολόγο Ερβιν Χαρντ πρόεδρο και τον έλληνα επίσης οικονομολόγο Νικόλαο Τάτσικα διευθύνοντα σύμβουλο, όπως φαίνεται από έγγραφα συνεδριάσεων του ΔΣ της). Ο κ. Τάτσικας μαζί με τον Ηλία Γεωργίου και τον Γερμανό Βάλτερ Γιάσπερ υπέγραψε με τον ΟΤΕ την επίμαχη σύμβαση 8002.

Η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1997, ενώ είχαν προηγηθεί τριετείς διαπραγματεύσεις, προ της ανάληψης καθηκόντων από τον Μιχ. Χριστοφοράκο και χωρίς τη συμμετοχή του. Ετσι το ερώτημα ποιος δωροδόκησε ποιον (πολιτικό χρήμα δεν εντοπίστηκε πλην των περιπτώσεων Θ. Τσουκάτου και Αν. Μαντέλη) τουλάχιστον στη συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά επικαιρότητα, αφού διατυπώθηκε έντονα και την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος επιθυμεί πάντως να καταγράψει την ιστορία έτσι όπως εξελίχθηκε μέσα από τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» σε ολόκληρο τον κόσμο, ο… οδικός χάρτης υπάρχει:

Ο οδικός χάρτης των κεφαλαίων

Είναι η Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κυριότερα σημεία της οποίας δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», δείχνοντας ανάγλυφα την πορεία των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν με ονόματα και διευθύνσεις… Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, όπως η χρηματοδότηση από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας μέσω στελεχών-μετόχων της, της εταιρείας Telepassport, αλλά και πώς εμπλέκονται στη διακίνηση αυτών των κεφαλαίων γνωστοί πρωταγωνιστές άλλων σκανδάλων, όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλοι… Στην υπόθεση Telepassport μάλιστα δεν εντοπίστηκαν ποτέ οι πραγματικοί δικαιούχοι της υπεράκτιας Claphand Universal SA με έδρα τις Παρθένες Νήσους, που ελέγχει πάνω από το 50% των μετοχών της εταιρείας. Στο ΔΣ της εταιρείας ή μέτοχοί της διετέλεσαν ο Ηλίας Γεωργίου, ο γιος του, αλλά και το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης.

Μεγάλα ποσά, ύψους 50.024.885 ευρώ, έχει διακινήσει ο άφαντος Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος ανακατευόταν στα της εταιρείας και μετά το 2000, παρ’ ότι απολύθηκε από τον Μ. Χριστοφοράκο από το 1997. Είχε 31 λογαριασμούς και έχει αποδεδειγμένα δωροδοκήσει τουλάχιστον πέντε στελέχη του ΟΤΕ, οι οποίοι ήδη έχουν απολογηθεί. Οι δωροδοκίες γίνονταν μέσω ελβετικών τραπεζών, κυρίως της UBS. Εμβάσματα εμφανίζονται να διακινούνται ως το 2005.

Μεταξύ των ποσών αναφέρεται και ποσό 2.671.196 ευρώ που κατέληξε στην οικογένεια Καραβέλα στη Βρετανία, αλλά δεν φαίνεται ποιος το προσφέρει. Καταγράφονται τουλάχιστον 100 τέτοιες κινήσεις! Τα χρήματα διακινούνται πάντοτε προς άγνωστη κατεύθυνση μέσω τραπεζών σε γαλλικά θέρετρα (Σαμονί), στην Κύπρο κ.α. Αίσθηση προκαλεί η μεταφορά ποσού από τους επίμαχους λογαριασμούς ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2008, εν μέσω διερεύνησης του σκανδάλου!

Ο δωροδοκών στον δωροδοκούντα!

Για τον άλλο εμπλεκόμενο, το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλ. Γεωργίου, εμφανίζονται πιστώσεις στους λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του ύψους 13.731.186,44 ευρώ! Η έκθεση καταγράφει καταθέσεις μετά το 2000, αν και μεγάλα ποσά έχουν διακινηθεί και πριν, αφού είναι εκείνος που συνυπογράφει με τους Γερμανούς τη σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ. Καταγράφεται μάλιστα ότι πριν από την εγκατάσταση Χριστοφοράκου στο τιμόνι της Siemens το 1996, με ειδική μετατροπή του καταστατικού (Φεβρουάριος 1996), αποφασίστηκε να εκπροσωπεί μόνος του την εταιρεία στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στον ΟΤΕ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από τη γερμανική εταιρεία, στέλνει ποσό 150.382 ευρώ στον φερόμενο ως δωροδοκούντα Ηλ. Γεωργίου. Η κίνηση γίνεται από τον λογαριασμό Σκαρπέλη στη Raiffeisenbank Salzburg σε λογαριασμό του Γεωργίου στην ίδια τράπεζα. Τα χρήματα διακινούνται μέσω των υπεράκτιων Plexus, Vega, αλλά και προς την Telepassport. Οι λογαριασμοί του Γ. Σκαρπέλη εμφανίζονται να πιστώνονται με το ποσό των 3.810.772 ευρώ.

Οι λογαριασμοί του πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Αλ. Αθανασιάδη, με συνδικαιούχους τους Μιλτ. Ψαρρό και Ζωή Γεωργαντοπούλου, έχουν πιστωθεί με τα ποσά 7.658.196 ευρώ, 5.598.450 γερμανικά μάρκα, 382.397 αυστριακά σελίνια και περίπου 100.608.555 δραχμές.

Οι λογαριασμοί του Μιχ. Χριστοφοράκου πιστώθηκαν το 2001-2007 με 2.571.968 ευρώ. Λογαριασμός του Δ. Δενδρινού, από την άλλη, έχει πιστωθεί με το ποσό των 3.140.326 ευρώ.

Αγνωστος ο τελικός αποδέκτης στο σύστημα Μαυρίδη
€180.875.333,42 από λογαριασμούς 11 τραπεζών!

Τη μερίδα του λέοντος στη διακίνηση των «μαύρων κεφαλαίων» έχει, σύμφωνα με την έκθεση που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών από τον Δεκέμβριο του 2010, ο Πρόδρομος Μαυρίδης. Στην έκθεση καταγράφεται ότι στο σύστημα λογαριασμών 11 τραπεζών ο Πρ. Μαυρίδης και οι άλλοι συνδικαιούχοι, αλλά και οι εταιρείες συμφερόντων του Martha Holding, Martha Overseas, PGE & ΜΡ Security, διακίνησαν ποσά 180.875.333,42 ευρώ! Στο ποσό αυτό υπολογίζονται και τα 107.422.210 ευρώ που αφορούν μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό. Εντύπωση στους ελεγκτές προκάλεσε και η διακίνηση ποσού 2.300.793 ευρώ. Προέρχεται από έμβασμα που πιστώθηκε στην Dresdner Bank, στον λογαριασμό Μαυρίδη 8005582. Ως εντολίδα τράπεζα εμφανίζεται η Standard Chartered Bank στο Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν εμφανίζεται ο εντολέας. Ακολουθούν και άλλα ποσά μέσω άλλων διαύλων.

Από τη δικογραφία πάντως δεν προκύπτει ο τελικός αποδέκτης των ποσών που διακινήθηκαν. Περίπου 8 εκατ. ευρώ επεστράφησαν από τον εμπλεκόμενο και περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν παγώσει στην Ελβετία.

Το επόμενο διάστημα θα κληθούν να απολογηθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη 11 πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens. Με τις κλήσεις αυτές ολοκληρώνεται η δικογραφία για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της πολυπλόκαμης υπόθεσης. Δέκα στελέχη του ΟΤΕ έχουν εντοπιστεί ότι δωροδοκήθηκαν και έχουν ήδη απολογηθεί. Για την υπόθεση του C4Ι, αντίθετα, δεν έχει κληθεί κανένας με την κατηγορία της δωροληψίας, αφού δεν έχει εντοπιστεί κανένα στέλεχος υπουργείου να έχει δωροδοκηθεί.

Παρά τον νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας που επιβάλλει ανάκριση σε 6 μήνες και γρήγορη δίκη στις υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς, η συγκεκριμένη ιστορία συνεχίζει να χρονίζει στα δικαστικά γραφεία και μόλις τώρα φαίνεται να μπαίνει στην αρχή του τέλους της.

Παπαδάκου Γιάννα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.