http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/C5A058BF3C6756BB65415C0AF213DEFB.jpg«Οι δήμαρχοι επιμένουν να διαμαρτύρονται για τα οικονομικά των δήμων ενώ είχαν έγγραφη υπόσχεση στο παρελθόν ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα», είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στον απόηχο της απόφασης της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων (12 και 13 Σεπτεμβρίου) κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν κανονικά καθώς οι περισσότεροι δήμοι ήταν συνεπείς. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρώτη ιδιωτική προσφορά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έδωσε το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 3.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τονίζοντας ότι αν κινητοποιηθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα θα μπορέσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε την κρίση και ότι δε χωράνε ιδεοληψίες σε αυτά.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχει ζητηθεί να εφαρμοστούν 15 πιλοτικά προγράμματα σε διαφορετικούς δήμους στην Ελλάδα και εφόσον φέρουν θετικά αποτελέσματα θα αναπαραχθούν και στους υπόλοιπους δήμους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ελλάδα για την αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες, με οικονομικά οφέλη για το δήμο.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά των δήμων σύμφωνα δήλωσε στο μεταξύ στο σταθμό μας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης.

«Από τον επόμενο μήνα δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς» δήλωσε χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανάγκη δραστικών περικοπών στο κεντρικό κράτος, και όχι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι δήμοι έχουν κάνει αιματηρές οικονομίες. Έχουμε μείωση των πόρων, έχουμε μειώσει τα νομικά μας πρόσωπα από 5.880 σε 1.138 φορείς. Μειώσαμε δήμους, καταργήσαμε δημάρχους και αντιδημάρχους έχουμε κάνει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή γιατί δεν γίνονται και περικοπές στο κεντρικό κράτος;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι οι δήμοι δεν ζητούν τίποτε άλλο από τα καταγεγραμμένα, προϋπολογισμένα και εκ του Συντάγματος χρήματα, ενώ ανέφερε ότι 153 δήμαρχοι από 1ης Σεπτεμβρίου θα παίρνουν μισθό από 1.440 ευρώ το μήνα όταν ο αντίστοιχος διευθυντής ΠΕ παίρνει περισσότερο.

Οι μείωση των πόρων
θα έχει μείωση και στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη πρόσθεσε.

Στέλιος Κάνδιας, Αγγελική Κρασσά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.