Δύο ταχυτήτων οι βάσεις – Τμήματα που απαίτησαν από 1.584 μόρια έως και 19.216

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/05318AD180053EF1B9F06D0E6C1B77F9.jpgΟι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που «χρωματίστηκε» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης «κατασκεύασαν» φέτος βάσεις δύο ταχυτήτων όχι μόνο ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, αλλά και μέσα στις ίδιες τις σχολές του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με βασικό στοιχείο στη δεύτερη περίπτωση τη «γεωγραφία» της κάθε σχολής.

Ωστόσο, η κύρια, πλειοψηφική τάση των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι η άνοδος τόσο στις γενικές κατηγορίες όσο και στις ειδικές. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αφορά σε όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς ήταν αυξημένος φέτος σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των αριστούχων της Θεωρητικής και Θετικής Κατεύθυνσης που οδηγεί στα παραπάνω Πεδία. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι έχει ανοίξει υπερβολικά η ψαλίδα στις βάσεις εισαγωγής καθώς έχουμε τμήμα που απαίτησε 1.584 μόρια (Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά – Ειδική Κατηγορία) και τμήμα που απαίτησε 19.216 μόρια (Ιατρική Αθήνας). Αβυσσος!

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι υποψήφιοι ενσωματώνουν με ταχύτητα φωτός τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και μετακινούνται ανάλογα στις επιλογές των τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) είχαν συνολικά πτώση καθώς «πλήρωσαν τη νύφη» της δραματικής μείωσης των προσλήψεων δασκάλων.

Το τέταρτο συμπέρασμα ήταν η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις Στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις Αστυνομικές Σχολές. Ο λόγος; Η μείωση των εισακτέων φέτος σε σχέση πάντα με πέρσι.

Κατά τα λοιπά: Αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στις Πολυτεχνικές Σχολές. Πτώση καταγράφεται στις Αρχιτεκτονικές και σε Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Μικρή άνοδος σημειώθηκε σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας -π.χ. Ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια). Ενδεικτικά, πτώση σημείωσαν οι βάσεις στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια) κ.λπ.

Παράλληλα, τα περισσότερα τμήματα με ειδικό μάθημα έκαναν βουτιά (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Αγγλικής Φιλολογίας κ.λπ.) λόγω των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, ενώ και φέτος έχουμε δεκάδες τμήματα τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια (κυρίως ΤΕΙ) και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε υποψηφίους ειδικών κατηγοριών.

Και φέτος, ακόμη περισσότερο από πέρυσι, έχουμε βάσεις… να φάνε και οι κότες. Μια δαιδαλώδης κατάσταση πολλών ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια, μουσουλμάνοι, εσπερινά, ημερήσια κ.λπ.) οι οποίες ορισμένες φορές λιπαίνουν το έδαφος για τραγελαφικά αποτελέσματα όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής (σχολές με βαθμολογίες εισαγωγής 1, 2, 3 ή 4!).

Χρήστος Κάτσικας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.