Κλείσιμο δήμων και παραιτήσεις δημάρχων εισηγούνται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και η Π. Βρυζίδου, συντεταγμένη πορεία προτείνει ο Λ. Μαλούτας…

http://www.westtvnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/Still0824_00001.jpgΜε τα ενδεχόμενα ανοιχτά από την αρχή της συνεδρίασης για κλείσιμο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή(24/08) η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εξέτασε τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, διαπιστώνοντας οικονομική κατάρρευση των δήμων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την ασφυκτική οικονομική κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τα τέλη του μήνα, ακόμη και η δήμοι που από οικονομικής άποψης είναι καλύτερα, θα αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις».

Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ της περιοχής, ο Κ. Ασκούνης υπογράμμισε: «Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι τραγική. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Όμως έχουμε συμβάλλει οι δήμοι τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Από τα 2009 μέχρι το 2012 οι πόροι μας έχουν μειωθεί κατά 60%. Στην τελευταία δόση του Ιουλίου έχουμε μία επιπλέον μείωση κατά 29%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δήμοι ήδη από αυτόν το μήνα δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται να πληρώσουν μισθούς και τις σκληρές ανελαστικές δαπάνες. Άρα μιλάμε για πλήρη οικονομική κατάρρευση των δήμων. Ακόμη και οι καλύτεροι οικονομικά δήμοι, αυτοί που έχουν μία ευχέρεια θα αδυνατούν να πληρώσουν τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών και θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ακόμη ότι «όποια χρήματα κόβονται από την οικονομική αυτοδιοίκηση μειώνονται από τους πολίτες. Και τούτο γιατί: διότι εμείς ως δήμοι έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, όπως ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ κ.λ.π. Έχουμε δηλαδή στους ώμους μας όλο το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του συντεταγμένου κράτους. Αν λοιπόν καταρρεύσουν οι δήμοι, αν μειωθούν οι πόροι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας».

Στο ερώτημα αν θα εισηγηθεί κινητοποιήσεις με κλείσιμο δήμων και παραιτήσεις δημάρχων, άφησε «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις των 13 περιφερειακών γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ και του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου. Είπε ότι θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις προτάσεις και θα προσέλθουμε στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά την προσεχή Τετάρτη. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΚΕΔΕ και θα πάει την πρότασή του στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 του μήνα. Εκεί θα αποφασίσουμε δημοκρατικά τι θα κάνουμε, αφού θα έχουμε όλα τα δεδομένα και τις προτάσεις».

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στο μονόδρομο των περαιτέρω περικοπών στην αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διεμήνυσε: «Τότε οι δήμοι θα κλείσουν. Αυτό σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με τεράστιες και επώδυνες επιπτώσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Το κεντρικό κράτος αδυνατεί να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Οι δήμοι ευτυχώς, παρά τα όποια προβλήματα έχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δρουν άμεσα και αποτελεσματικά. Αν δεν στηριχθεί η κυβέρνηση στην Τ.Α. οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο επώδυνες».

Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας, παρατήρησε ότι «τα οικονομικά των δήμων για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια βρίσκονται σε οριακή κατάσταση». Από τις συνεδριάσεις όλων των ΠΕΔ της χώρας, σύμφωνα με την Παρασκευή Βρυζίδου, «είναι κοινή η φωνή και το μήνυμα. Οι δήμοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής. Ήδη τα χρήματα τα οποία έρχονται είναι λιγότερα από αυτά που απαιτούνται για να πληρωθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι, δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Εμείς ως ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι ως δήμαρχοι που έχουμε ρόλο να υπηρετούμε τον πολίτη, να τον οδηγήσουμε σε αδιέξοδο.

Γι’ αυτό, αφού εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου, εισηγήσεων στο υπουργείο συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στη συνέχεια το επόμενο βήμα είναι να εξαντλήσουμε κάθε τρόπο διεκδίκησης. Αυτό δεν είναι μήνυμα εκβιαστικό, είναι πραγματικά μονόδρομος. Αυτό δεν είναι εκβιαστικό, είναι πραγματικά μονόδρομος, διότι η παρουσία μας στους δήμους με το να πλήττονται οι πολίτες δεν έχει καμία έννοια.

Επίσης, η κ. Βρυζίδου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με το νο δίνει λιγότερα χρήματα στους δήμους σε σχέση με τις ανάγκες κάλυψης του κοινωνικού τους ρόλου, ουσιαστικά βάζει η ίδια λουκέτο στους δήμους. Είπε ότι «αν αυτό δεν αλλάξει, τότε εμείς θα προτείνουμε το κλείσιμο των δήμων», ενώ προέκρινε και τις παραιτήσεις των δημάρχων, αν αποβεί άκαρπη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, είπε ότι «όλες οι προηγούμενες συζητήσεις στους δήμους και στο δ.σ. της ΠΕΔ κορυφώνονται σήμερα με τη γενική συνέλευση, παρουσία του προέδρου και των μελών του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάμε συντεταγμένα και οργανωμένα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Πλέον οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση είναι περικοπές από τους ίδιους, γι’ αυτό τους έχουμε συμπαραστάτες στην πορεία διεκδίκησης οικονομικής αυτοδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δείτε το ρεπορτάζ του West Channel:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.