Η αντίστροφη μέτρηση για τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού ξεκίνησε. Ηδη στο Μαξίμου λειτουργούν βλέποντας την κλεψύδρα να αδειάζει και τα περιθώρια να στενεύουν κάθε μέρα που περνά. Τα μέτρα πρέπει να κλειδώσουν, ώστε ο φάκελος των πρώτων ταξιδιών του Αντώνη Σαμαρά να είναι πλήρης και, το κυριότερο, αξιόπιστος.

Μπορεί στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού να μην υπάρχει η λέξη «διακοπές», αλλά είναι πολύ πιθανόν να ταξιδέψει για λίγο μέχρι το Ναύπλιο ή την Πύλο, κουβαλώντας μαζί του και τα προσχέδια που του έχουν ετοιμάσει οι υπουργοί αλλά και οι στενοί του συνεργάτες. Ολα δείχνουν ότι ως τις 20 Αυγούστου θα έχει παραδοθεί η ολοκληρωμένη «λίστα» την οποία θα έχουν συμφωνήσει οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και θα περιλαμβάνει όλα τα εναλλακτικά σχέδια με τα μέτρα.

Ηδη το πρώτο «πακέτο» παραδίδεται… συστημένο στα χέρια των εκπροσώπων της τρόικας και θα ακολουθήσει και το δεύτερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αφού βέβαια ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνησή του βρεθούν και πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Σκοπός τους θα είναι να απορροφήσουν τους κραδασμούς των μέτρων, κυρίως εντός των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, που θα δοκιμαστούν. Στόχος είναι, όταν επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (εκτός απροόπτου στις 22 Αυγούστου), να περάσουν από το πρώτο… σκανάρισμα εν όψει της Συνόδου τόσο του Σεπτεμβρίου όσο και του Οκτωβρίου, οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει το ECOFIN της 14ης Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην καθυστερήσει περισσότερο η δόση των 31 δισ. ευρώ, η οποία θεωρείται κλειδί από την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει να πέσει ρευστό στην αγορά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί ο εφιάλτης της ανεργίας και των λουκέτων.

Και αν η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να γίνει «εντός έδρας», τα πιο κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι «εκτός». Πρόκειται για τις συναντήσεις που θα έχει -αν και δεν έχουν ακόμη επίσημα ανακοινωθεί- με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Το πρώτο θα γίνει με την κυρία Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και θα είναι το πρώτο τετ α τετ με την πιο σκληρή (τουλάχιστον στο παρελθόν) πολέμιά του.

Οι συναντήσεις τους ήταν δύσκολες, αλλά πλέον τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σίγουρα δεν παραπέμπουν στο χθες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα είναι ένα ραντεβού για… τσάι και συμπάθεια. Θα πρόκειται επί της ουσίας για μια συνάντηση που θα «κλειδώσει» τα μέτρα αλλά κυρίως την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Την επομένη ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Παρόλο που ιδεολογικά ανήκει στη σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Ολάντ θεωρείται πιο φιλικός από ότι η κυρία Μέρκελ, μια και ο Νότος και τα προβλήματα μας έχουν φέρει πιο κοντά από την εποχή Σαρκοζί.

Αν όλα πάνε καλά, ο πρωθυπουργός θα ετοιμάσει το διάγγελμά του, που θα βάζει το πολιτικό διακύβευμα των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν.

Νίκος Ελευθερόγλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.