Νεκρό ζώο και συγκεκριμένα σκυλί από δηλητηριασμένα δολώματα, εντόπισαν οι φύλακες του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου – Πίνδου στην περιοχή της Βάλια Κάλντα. Οι δύο φύλακες γύρω στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου (21/7) διερχόμενοι από την είσοδο της Κρανιάς, θέση Σαλιατούρα, προς το εσωτερικό του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα εντόπισαν κουφάρι και δηλητηριασμένα εντόσθια αγελάδας. Δίπλα από τα δηλητηριασμένα εντόσθια βρέθηκε το νεκρό σκυλί.

Οι φύλακες απευθύνθηκαν στον Δ/ντη Δασών ο οποίος απουσίαζε σε άδεια και τους παρέπεμψε στην Υπηρεσία, την οποία και βρήκαν κλειστή. Κατόπιν απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς ο οποίος εθελοντικά προσφέρθηκε με σκαπτικό μηχάνημα να θάψουν τα κουφάρια τα οποία όμως ως δια μαγείας είχαν εξαφανιστεί. Ποιοί είναι αυτοί που προσπαθούν να διαταράξουν τη λειτουργία του οικοσυστήματος στον Εθνικό Δρυμό; Καθώς η παρουσία δηλητηριασμένων δολωμάτων σε ένα τέτοιο οικοσύστημα είναι δυνατόν να διαταράξει την ισορροπία του, με τραγικές συνέπειες.

Ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό και κατήγγειλε την αποτρόπαια αυτή πράξη και όσους κρύβονται πίσω από αυτήν. Ενώ τόνισε πως ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε καταφέρει να τρέξει το πρόγραμμα life που είχε να κάνει με την προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής μας. Μεταξύ των δράσεων που περιελάμβανε το πρόγραμμα ήταν και σχετική ημερίδα για τα μέτρα πρόληψης και τις επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, από τα δηλητηριασμένα δολώματα καθώς υπήρχαν καταγραμμένα έως και 10 περιστατικά ετησίως που αφορούσαν κυρίως αρκούδες εντός και εκτός του Εθνικού Δρυμού αλλά και τσομπανόσκυλα.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Κων/νος Γώδης, βιολόγος, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε αναπτύξει το θέμα των επιπτώσεων των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην πανίδα της περιοχής εφαρμογής του έργου και είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που έδειχνε την ένταση και έκταση του προβλήματος στην περιοχή μελέτης, την επίδραση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην αρκούδα και σε άλλα είδη, τα κίνητρα της χρήσης τους καθώς και τη στάση των κτηνοτρόφων απέναντι στο πρόβλημα.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Dr. Alistair J. Bath του Memorial University of Canada, ο οποίος θεωρείται διεθνώς, ειδικός στο θέμα της Επίλυσης Προβλημάτων Σύγκρουσης μεταξύ Ανθρώπου και μεγάλων Σαρκοφάγων.

Το νεκρό σκυλί …. τα δηλητηριασμένα κουφάρια… ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν!!!!

www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.