Μέδουσες πλημμύρισαν τις ακτές της Μάλαγα και της Κόστα ντελ Σολ – παίρνουν μέτρα στη Νότια Γαλλία

«http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/E326959E368499B2065995BAED9F07B9.jpgΔιακοπές» στην Ισπανία και όχι στην Ελλάδα προτίμησαν να κάνουν φέτος οι τσούχτρες καταφθάνοντας σωρηδόν στις νότιες ακτές της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών στις ακτές της Μάλαγα και της Κόστα ντε Σολ έκανε ανυπόφορη τη ζωή εκατοντάδων κολυμβητών.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επειδή μπλέχτηκαν στα πλοκάμια τους.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, «τέτοιες πληθυσμικές εξάρσεις είχαν παρατηρηθεί πριν από πολλά χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον».

Οι τσούχτρες που εμφανίστηκαν σε εντυπωσιακά μεγάλους πληθυσμούς στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου ανήκουν στο είδος Pelagia noctiluca. Είναι η γνωστή τσούχτρα με χρώμα ανοικτό μοβ, καφετί, η οποία εμφανίζεται κατά καιρούς και στις ελληνικές θάλασσες και έχει πλοκάμια που μπορεί να ξεπερνούν σε μέγεθος τα δύο μέτρα.

Στη χώρα μας επίσης, ένα ακόμα είδος που τσιμπάει είναι η Rhopilema nomadica, που ήρθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα και εντοπίστηκε από ειδικούς το 2006 στον Λακωνικό Κόλπο.
Στην Ισπανία, τώρα, ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν την πληθυσμική έξαρση των μεδουσών στον σχετικά άνυδρο χειμώνα που πέρασε και στις υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα θερμοκρασίες.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η υπεραλίευση στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πληθυσμοί του τόνου, του ξιφία και της θαλάσσιας χελώνας, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών κι έτσι αυτές να αναπτυχθούν ανενόχλητες.

«Ο ξηρός χειμώνας, η ζεστή άνοιξη, η συνδυαστική δράση συγκεκριμένων παλιρροϊκών ρευμάτων και η εξολόθρευση των θηρευτών συνέβαλαν στην πρόκληση του φαινομένου», ανέφερε ο Χουάν Χέσους Μαρτίν που είναι βιολόγος θαλάσσης στην ωκεανογραφική υπηρεσία Aula del Mar.
Τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ισπανικές ακτές οι Αρχές ύψωσαν κόκκινες σημαίες προειδοποιώντας τους παραθεριστές να μην μπαίνουν στη θάλασσα.

Στη Γαλλία. Απέναντι σε αυτή τη μαζική εισβολή μεδουσών, τα μέτρα της λαμβάνει και η Νότια Γαλλία. Τσούχτρες έχουν εμφανιστεί στη Ριβιέρα και καταφθάνουν στις ακτές, παρότι υπάρχουν προστατευτικά πλέγματα. Τις προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τέλεγκραφ», είχαν καταγραφεί ακόμα και 500 περιπτώσεις κολυμβητών που τσιμπήθηκαν από τσούχτρες σε μία μόνο ημέρα.
Η σεζόν θα είναι δύσκολη, πιστεύουν γάλλοι ειδικοί, και για τον λόγο αυτό έχουν θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο προειδοποίησης για την έλευση μεδουσών που θα καλύπτει τις ακτές από τη Μασσαλία μέχρι τη Μεντόν και από το Σαν Τροπέ μέχρι τα σύνορα με την Ιταλία. Η ενημέρωση θα παρέχεται μέσω του Διαδικτύου.

Στην Ελλάδα. Η τσούχτρα Pelagia noctiluca έκανε μαζική εμφάνιση στις ελληνικές ακτές τη διετία 2005 – 2006. Οι πληθυσμοί από αυτές τις τσούχτρες ζουν στις ελληνικές θάλασσες και παρουσιάζουν περιοδικά αύξηση ή μείωση. Εκτιμάται ότι κάθε 10 – 12 χρόνια οι πληθυσμοί τους μεγαλώνουν και με τη βοήθεια των θαλάσσιων ρευμάτων φθάνουν στις παραλίες.

Η Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια επιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος λέει στα «ΝΕΑ» ότι φέτος δεν έχει αναφερθεί αύξηση των μεδουσών στις θάλασσες. Το Αρχιπέλαγος έχει συστήσει δίκτυο παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων, το οποίο στηρίζεται στις επιτόπιες παρατηρήσεις που κάνουν ψαράδες, δύτες, ιστιοπλόοι, κολυμβητές, σε όλη τη χώρα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.