Εκατοντάδες βιογραφικά έχουν κατακλύσει τα γραφεία του κόμματος για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού

Αγκάθια εξουσίας στη ΔΗΜΑΡ

Σε «αγκάθι» εξελίσσονται τα εκατοντάδες βιογραφικά που έχουν κατακλύσει τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Εσωκομματικά έχουν υπάρξει αντιδράσεις – εκφράστηκαν και σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – για τον τρόπο που θα στελεχωθούν οι θέσεις γενικών γραμματέων και διευθυντών στα υπουργεία, όπως και των επικεφαλής σε δημόσιους οργανισμούς. Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει στα κομματικά όργανα την ανησυχία τους να μη δοθεί η εικόνα ότι αναπαράγεται ένα μοντέλο κομματισμού για τις «καρέκλες». Το «14» είναι ο αριθμός που εμφανίζεται να αντιστοιχεί με την… ποσοστιαία διεκδίκηση της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου για την κάλυψη θέσεων σε υπουργεία.

Η ΔΗΜΑΡ επιζητεί ρόλο στη στελέχωση κυρίως Γραμματειών στα υπουργεία Δικαιοσύνης (Γραμματεία Δικαιωμάτων), Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, όπως και στην Πολιτική Προστασία. Την ίδια ώρα, μια λίστα 3.000 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου κάνει τον γύρο των γραφείων της συγκυβέρνησης, που προσπαθεί να συνδυάσει και τις συγχωνεύσεις αλλά και τη στελέχωσή τους.

«Αξιοκρατικές επιλογές»
Η πενταμελής επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στη ΔΗΜΑΡ (κκ. Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Στ. Λιβαδάς, Ανδρ. Νεφελούδης, Γ. Κακουλίδης) για να παρακολουθεί και να αξιολογεί τόσο τις προτάσεις των άλλων κομμάτων για τη στελέχωση του κράτους όσο και των προσώπων από τον δικό της χώρο, προσπαθεί να βάλει μια τάξη ώστε να εκπέμψει μήνυμα για διαδικασίες «αξιοκρατικές, έξω από κομματικές λογικές». Αναζητείται τρόπος να δώσει ένα «σήμα» – με δημόσια τοποθέτηση, όχι πάντως τύπου open gov – για το πλαίσιο των πολιτικών επιλογών σε αυτό το ζήτημα.

Παρά την κριτική από στελέχη της για την πορεία του κυβερνητικού έργου, από το ηγετικό επιτελείο της εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί όπως λένε επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει να είναι «άγρυπνος φρουρός της προγραμματικής συμφωνίας», με τον πρόεδρό της κ. Φ. Κουβέλη να δείχνει τον Σεπτέμβριο ως κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές διεκδικήσεις, με τετραετές σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Οταν οι Ευρωπαίοι, η τρόικα και οι δανειστές λένε «πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά επαναδιαπραγμάτευση», η ΔΗΜΑΡ, διά στόματος κ. Κουβέλη, απαντά: Και δείγματα γραφής για ανδιαρθρώσεις που χρειάζεται η χώρα, και επαναδιαπραγμάτευση για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρηθούν οι κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, εμμένοντας στην κόκκινη γραμμή τού «όχι σε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι σε απολύσεις στο Δημόσιο, όχι νέα φορολογικά μέτρα και επίμονη διεκδίκηση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Πάντως το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Μαργαρίτης επισημαίνει στο «Βήμα» ότι «είμαστε ικανοποιημένοι. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει η προοδευτική προγραμματική συνιστώσα της νέας κυβέρνησης». Και προσθέτει: «Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την επαναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επανέφερε στο τραπέζι της διαβούλευσης τα εργασιακά ζητήματα και μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά αδυνάτων στρωμάτων».

Οδ. Βουδούρης: Θα λέω τα σύκα-σύκα
Για μία ακόμη φορά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, κ. Οδυσσέας Βουδούρης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις δημόσιες τοποθετήσεις του που αναζωπύρωσαν τα σενάρια για την έξοδό του από το κόμμα. Ο ίδιος δηλώνει στο «Βήμα» ότι εξέφρασε στις πρόσφατες παρεμβάσεις του «θέσεις που είναι κοινώς αποδεκτές στη ΔΗΜΑΡ».

Πάντως αφήνει αιχμές ότι κάποιοι εσωκομματικά υποσκάπτουν κάθε του παρέμβαση. Οταν τον ρωτήσαμε γιατί η στάση του προκαλεί την κριτική, και με δημόσια σχόλια, στελεχών της ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Δεν ξέρω. Υποψιάζομαι. Πάντως δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος. Είναι γελοίο. Ούτε ζήτημα υπάρχει ούτε θέλω να φύγω από τη ΔΗΜΑΡ. Ποιος το έχει ανάγκη να με δείχνει στην πόρτα εξόδου;».
Και συμπλήρωσε: «Είμαι και συνεπής και πειθαρχημένος. Εκφωνώ απόψεις σύμφωνες με τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Η Αριστερά έχει κατακτήσει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των στελεχών της. Η ΔΗΜΑΡ είμαι κι εγώ. Είμαι ένας από τους 17 βουλευτές της. Δεν είμαι στρατιωτάκι ούτε βουβός θεατής. Είναι καθήκον μου να συμμετέχω στη διαμόρφωση της πολιτικής».

Στην ερώτηση αν κρίνει ως παρέκκλιση των θέσεων της ΔΗΜΑΡ το ότι δεν έχουν μπει ακόμα σε ρότα υλοποίησης δεσμεύσεις της όπως αυτές που αφορούν τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις κ.ά., ο κ. Βουδούρης απάντησε: «Οχι παρέκκλιση. Δυσκολίες. Οφείλεται στην απροθυμία των εταίρων να δρομολογήσουν την επαναδιαπραγμάτευση. Χρειάζεται να επιμείνουμε ».

Δεν αποφεύγει πάντως να πει ότι «δεν θέλω να δημιουργώ ένταση. Θα λέω όμως, όπως πάντα έκανα, τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη».

Επίσης, ο κ. Βουδούρης είναι σαφής στη θέση του για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού: «Πιστεύω ότι στην τοποθέτηση των γενικών γραμματέων υπουργείων πρέπει, με βάση αξιοκρατική επιλογή, να έχει λόγο ο αρμόδιος υπουργός ώστε να ταιριάζει η χημεία τους και η προσέγγιση των ζητημάτων. Οσο για τη στελέχωση κρατικών φορέων πρέπει να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά. Αν γίνει αυτό θα επιλεγούν οι καλύτεροι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Δεν πρέπει να στελεχωθούν οι δημόσιοι οργανισμοί με κομματικές προτάσεις».

 

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.