Προεδρική «αποκάλυψη» την Παρασκευή (13/7) στη Βουλή, καθώς, μέσω συνεργατών του, ο Β. Μεϊμαράκης φρόντισε να γίνουν γνωστές εκπεφρασμένες από το παρελθόν σκέψεις και απόψεις του για τη γενικότερη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για ιδέες του κ. Μεϊμαράκη από τη δεκαετία του ’90, όταν περνούσε αμέτρητες ώρες στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., οι οποίες σύντομα θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου με όλα τα κόμματα ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να εφαρμοστούν. Ούτως ή άλλως πάντως δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία σκέπτεται να κινηθεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

1. Εφαρμογή των νόμων

Μία από τις παλιές ιδέες του κ. Μεϊμαράκη είναι η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης νομοσχεδίων που ψηφίζονται από τη Βουλή. Η Βουλή θα ελέγχει ανά δίμηνο την πορεία εφαρμογής των νόμων, θα εκδίδει πόρισμα, αλλά θα ζητά και… εξηγήσεις από τους υπουργούς γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι

2. Η παλιά Βουλή

Υπέρ της άποψης ότι το κτίριο της παλιάς Βουλής ανήκει δικαιωματικά στη Βουλή είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει ήδη βάλει μπροστά να το ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού. Σκέψη του είναι να το συγχωνεύσει με το Ιδρυμα της Βουλής με μία ενιαία διοίκηση και το κτίριο της Σταδίου να μετατραπεί σε άτυπο συνεδριακό κέντρο της Βουλής.

3. Τα άδεια έδρανα

Ενας από τους μεγάλους πονοκεφάλους όλων είναι τα άδεια έδρανα της Βουλής. Φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου δικαίωμα να μιλήσουν έχουν μόνο ο ερωτών βουλευτής και ο απαντών υπουργός. Σκέψη του κ. Μεϊμαράκη είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να μεταφερθεί στις σαφώς μικρότερες αίθουσες των επιτροπών και εκεί να μπορούν να παρεμβαίνουν κι άλλοι βουλευτές, πλην του ερωτώντα.

4. Απογευματινές συνεδριάσεις

Ολομέλεια ανοιχτή μόνο τα απογεύματα σκέφτεται ο κ. Μεϊμαράκης. Κύριος λόγος δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να μη συμπίπτουν οι ώρες των επιτροπών με αυτές της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να τρέχουν πανικόβλητοι για να τα προλάβουν όλα.

5. Περικοπές σε χαρτί και γυμναστήριο

Σπατάλη της Βουλής σε χαρτί διαπίστωσαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη. Πρόταση του προέδρου θα είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο τι μπορεί να διακινείται ηλεκτρονικά και τα έντυπα να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα. Μαύρα μαντάτα όμως και για όσους χρησιμοποιούν το γυμναστήριο της Βουλής, το οποίο πάει για κατάργηση.

6. Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Συστηματική διεξαγωγή όλων των ψηφοφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να εξοικονομείται χρόνος και… ταλαιπωρία είναι η βούληση του Β. Μεϊμαράκη και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα υπάρξει ένσταση.

Γιώργος Λυκουρέντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.