Τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος, αλλά και τη διχοτόμηση της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης «εικονογραφεί» η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης που δημοσιεύει η εφημερίδα «Επενδυτής» του Σαββάτου, 7/7 .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου από την METRON ANALYSIS και τα βασικά της ευρήματα είναι τα εξής:

–       Η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει απρόσμενα υψηλό ποσοστό αποδοχής. Το 57% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για τον σχηματισμό της.

–       Θετική εκτίμηση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζει το 55% των πολιτών, ενώ ανάλογη άνοδο καταγράφει και η δημοτικότητα του αρχηγού της Ν.Δ., με πρώτον πάντως στη σχετική λίστα δημοτικότητας τον Φώτη Κουβέλη.

–       Ταυτόχρονα, αισθητή βελτίωση εμφανίζουν οι εκτιμήσεις για την κατεύθυνση της χώρας. Το 30% εκτιμά ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτών που επικρατούσαν προεκλογικά. Ωστόσο, παραμένει θεαματική η υπεροχή των αρνητικών απαντήσεων στο ίδιο ερώτημα (58%).

–       Η θετική εκτίμηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης αντισταθμίζεται από το επόμενο εύρημα της έρευνας. Το 48% των πολιτών εκτιμά ότι δεν θα μακροημερεύσει κι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, έναντι του 46% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι βιώσιμη για 1-2 χρόνια.

–       Η διχοτόμηση της κοινής γνώμης είναι απόλυτη στις εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Το 48% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης «τήρηση και μελλοντική βελτίωση» του μνημονίου.

–       Η αισιοδοξία για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας βελτιώθηκε μεν μετεκλογικά (55%), ωστόσο το 40% της κοινής γνώμης εξακολουθεί να τη θεωρεί αναπόφευκτη. Τέλος, σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Το 39% εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, έναντι του 56% που θεωρεί ότι θα αντέξει την κρίση του Νότου.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.