http://www.in2life.gr/dm_pictures/mesa_metaforas600_160388_029JE1.jpgΚοιτάτε τις τιμές των πλοίων για Κυκλάδες και σκέφτεστε πως, αν ένα καταμαράν αξιώνει 120 ευρώ για να σε πάει στη Σαντορίνη και να σε γυρίσει, πιθανότατα συμφέρει καλύτερα το αεροπλάνο; Δεν είστε οι μόνοι. Απογοητευμένοι με τις φετινές τιμές των ακτοπλοϊκών, παρά τις πολλά υποσχόμενες μειώσεις, εμπνευστήκαμε το παρακάτω crash test στα μέσα μεταφοράς που θα μας πάνε στους αγαπημένους μας καλοκαιρινούς (και μη) προορισμούς.

Συμφέρει όντως το αεροπλάνο σε σχέση με το high speed; Διαφέρουν μεταξύ τους οι τιμές των ακτοπλοϊκών εταιρειών; Είναι καλύτερα να μεταφέρουμε το αυτοκίνητο στο νησί, ή να το νοικιάσουμε εκεί; Χαρτί, μολύβι, κομπιουτεράκι και ξεκινάμε…

Θεσσαλονίκη
Αυτοκίνητο: Με βάση την μέση κατανάλωση ενός αυτοκινήτου στα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, και την τιμή της βενζίνης στο 1,7 ευρώ, τα 504 χιλιόμετρα της απόστασης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, θα σας κοστίσουν 51 ευρώ, ήτοι 102 ευρώ μετ’ επιστροφής. Σε αυτά θα προσθέσετε τα 45,20 ευρώ των διοδίων (μετ’ επιστροφής, ήτοι 22,60 ευρώ one way).
Σύνολο: 147,2 ευρώ (ποσό το οποίο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών του αυτοκινήτου)

Αεροπλάνο: Αναλόγως πόσο έγκαιρα θα το κλείσετε –και πόσο τυχεροί θα είστε, ώστε να πετύχετε κάποια προσφορά– το αεροπορικό εισιτήριο με Olympic Air ή Aegean θα κυμαίνεται από 100 έως 140 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Τραίνο: 37 ευρώ μετ’ επιστροφής με τον πάλαι ποτέ “καρβουνιάρη”, αν έχετε έξι ώρες να διαθέσετε στο ταξίδι –κι άλλες τόσες για να γυρίσετε.

Οπότε; Αν έχετε άνεση χρόνου, το τραίνο συμφέρει με (τεράστια) διαφορά. Διαφορετικά, αν ταξιδεύετε με έναν τουλάχιστον συνεπιβάτη, το αυτοκίνητο κερδίζει τη μάχη με το αεροπλάνο. Για τρεις ή περισσότερους συνταξιδιώτες, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

Ρόδος
Αυτοκίνητο: Θα σας κοστίσει 191,5 ευρώ για να το μεταφέρετε με το Blue Star 1, και περί τα 30-40 ευρώ την ημέρα να το νοικιάσετε. Προφανώς, δεν έχετε κανέναν λόγο να το μεταφέρετε, εκτός εάν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πλοίο: 119 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής με την Blue Star σε 12 ώρες.

Αεροπλάνο: Αναλόγως πόσο έγκαιρα θα το κλείσετε, και ποια προσφορά –από τις πολλές που γίνονται– θα πετύχετε, το αεροπορικό εισιτήριο με Olympic Air ή Aegean θα κυμαίνεται από 90 έως 120 ευρώ, μετ’ επιστροφής και φόρων.

Οπότε; Παίρνετε αεροπλάνο και νοικιάζετε αυτοκίνητο εκεί. Ασυζητητί.

Κέρκυρα

Αυτοκίνητο:
Δύο εναλλακτικές (και στις δύο περιπτώσεις, όλες οι τιμές είναι υπολογισμένες μετ’ επιστροφής).

1. Η πρώτη είναι από Αθήνα για Ηγουμενίτσα, 479 χιλιόμετρα, επομένως (με βάση τις παραπάνω τιμές) 98 ευρώ για τη βενζίνη. Σε αυτά, προσθέστε 12 ευρώ για τα διόδια. Αν περάσετε οδικώς τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα υπολογίσετε επιπλέον 26 ευρώ διόδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να περάσετε από το Ρίο στο Αντίρριο με το ferry boat, που θα σας κοστίσει 13 ευρώ. Από την Ηγουμενίτσα θα περάσετε σε περίπου 1,5 ώρα με ferry boat της Minoan Lines στην Κέρκυρα, πληρώνοντας 12,50 ευρώ ανά επιβάτη, και 51,50 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Σύνολο: 187 ευρώ μετ’ επιστροφής για έναν επιβάτη που θα περάσει από το Ρίο στο Αντίρριο με το ferry boat. Για δύο επιβάτες, που θα μοιραστούν τα έξοδα του αυτοκινήτου, 106,25 ευρώ έκαστος.

2. Η δεύτερη εναλλακτική είναι από Αθήνα για Πάτρα, 216 χιλιόμετρα, επομένως 44 ευρώ για τη βενζίνη, συν 12,50 ευρώ για τα διόδια. Από την Πάτρα, θα περάσετε στην Κέρκυρα με ferry boat σε περίπου 7 ώρες, πληρώνοντας 56 ευρώ κατ’ άτομο, και 158 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Σύνολο: Για έναν επιβάτη, 270,5 ευρώ μετ’ επιστροφής. Για δύο συνεπιβάτες, που θα μοιραστούν τα έξοδα του αυτοκινήτου, 163,25 ευρώ έκαστος.

Αεροπλάνο: Από 114 έως 156 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές Olympic και Aegean για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής και φόρων. Αν γίνουν προσφορές μέσα στο καλοκαίρι, η τιμή θα πέσει περίπου στα 90 ευρώ –πάντα με επιστροφή και φόρους.

Οπότε; Η Ηγουμενίτσα κερδίζει συντριπτικά την Πάτρα όσον αφορά το αυτοκίνητο. Το αεροπλάνο συμφέρει σαφώς αν ταξιδεύετε μόνοι, οριακά αν ταξιδεύετε με ένα ακόμη άτομο, και καθόλου αν είστε παρέα τριών ατόμων και άνω.

Σαντορίνη
Αυτοκίνητο: Θα σας κοστίσει 180 ευρώ να το μεταφέρετε σε πλοίο της Blue Star, και 40-50 ευρώ να το νοικιάσετε. Αν μείνετε περισσότερες από τέσσερις μέρες, συμφέρει να το μεταφέρετε.

Πλοίο: 123 ευρώ κατ’ άτομο με επιστροφή, με το high speed της Hellenic Seaways, σε 4,5 ώρες. 119 ευρώ κατ’ άτομο με επιστροφή με τη Sea Jets, σε 4,5 ώρες επίσης. 75 ευρώ κατ’ άτομο με επιστροφή με τη Blue Star, σε 7,5 ώρες.

Αεροπλάνο: Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 125 έως 175 ευρώ, αναλόγως πόσο έγκαιρα θα κάνετε την κράτηση. Αν ανακοινωθεί κάποια προσφορά, μπορείτε να ελπίζετε σε 90 ευρώ.

Οπότε; Το αεροπλάνο συμφέρει σε σχέση με τα high speed. Η Blue Star συμφέρει σε σχέση με το αεροπλάνο, αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας.

Ηράκλειο


Αυτοκίνητο: Θα σας κοστίσει 164 ευρώ να το μεταφέρετε με την Minoan (και 162 ευρώ με τη Blue Star, και 158 ευρώ με την ANEK) και 50 ευρώ να το νοικιάσετε. Αν μείνετε περισσότερες από τρεις μέρες, συμφέρει να το μεταφέρετε.

Πλοίο: 68,5 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής, με την Blue Star σε 6,5 ώρες. 70,5 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής με το Knossos Palace της Minoan σε 6,5 ώρες. 67 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής, με την ANEK Lines σε 8,5 ώρες.

Αεροπλάνο: Στα 125 ευρώ κυμαίνονται τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής, τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο. Αν ανακοινωθούν προσφορές, πιθανότατα θα πέσουν περίπου στα 80-90 ευρώ.

Οπότε; Το πλοίο συμφέρει, ειδικά για παρέες τριών ατόμων και άνω, που θα μοιραστούν τα έξοδα μεταφοράς του αυτοκινήτου, ή της εκεί ενοικίασης.

Της Ηρώς Κουνάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.