Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 – 39 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, αλλά, όχι για πολύ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/4E0393B4A82C9D87A85C172D4433707C.jpgΣε… καυτούς προεκλογικούς ρυθμούς ανεβαίνει και το θερμόμετρο. Η πιο θερμή ημέρα του 2012 έως τώρα είναι η σημερινή, λένε οι μετεωρολόγοι. Μιλούν για τον πρώτο μίνι καύσωνα της σεζόν, για θερμό επεισόδιο που εισβάλλει στη χώρα μας από την Αφρική και πλέον κορυφώνεται.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας θα φθάσει στην κορύφωσή της σήμερα. Στο κόκκινο θα είναι κυρίως η ανατολική ηπειρωτική χώρα, δηλαδή η Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία), η Ανατολική Στερεά (Βοιωτία, Φθιώτιδα) και η Ανατολική Πελοπόννησος (Αργολίδα, Αρκαδία). Και σήμερα, δηλαδή, οι περιοχές αυτές θα έχουν έως και 38, κατά τόπους ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα, πάντως, σταδιακά θα αρχίσει να δροσίζει, κυρίως στη Βορειοδυτική Ελλάδα, κατά 2 με 3 βαθμούς», λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη προγνώσεων της ΕΜΥ Αναστασία Παπακρίβου.

 

Καυτός Ιούνης. Αυτές οι θερμοκρασίες πάντως δεν αποτελούν ούτε ακραίο ούτε πρωτοφανές για την εποχή φαινόμενο, λέει η κ. Παπακρίβου. «Πολλές φορές στο παρελθόν κατά τον Ιούνιο η θερμοκρασία έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Με βάση το αρχείο της ΕΜΥ, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ετών για το δεύτερο δεκαήμερο αυτού του μήνα αποτελεί η 19η Ιουνίου 1997, όταν το θερμόμετρο έδειχνε το μεσημέρι τους 41,4 βαθμούς στη Λάρισα, τους 40,6 στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους 40 σε Τρίκαλα και Τατόι και τους 39,2 στην Ελευσίνα».

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, η θερμοκρασία που νιώθουμε είναι μεγαλύτερη απ’ όσο δείχνει το θερμόμετρο. Χθες, για παράδειγμα, ο λεγόμενος δείκτης δυσφορίας (ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας), με όριο το 26 (πάνω από το οποίο δυσφορεί άνω του 50% του πληθυσμού), ξεπέρασε το 28 σε Νέα Φιλαδέλφεια, Ελευσίνα, Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα (Σοφάδες) και Σέρρες, ενώ και στα Μέγαρα ήταν στο 26,5, όπως λέει η κ. Παπακρίβου.

«Και στην Αττική, περιμένουμε σήμερα 38 με 39 βαθμούς, κυρίως στις μη παραλιακές περιοχές. Κοντά στη θάλασσα, αντιθέτως, τα πράγματα θα είναι από 2 με 3 βαθμούς πιο δροσερά.

Ζεστές θα είναι σήμερα και αρκετές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπως Σέρρες, Δράμα κ.λπ., που είναι μακριά από τη θαλασσινή αύρα, γι’ αυτό και θα έχουν 37 με 38 βαθμούς Κελσίου», λέει ο μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Από αύριο, πάντως, το σκηνικό γίνεται ηπιότερο. «Φαίνεται πως θα έχουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας πανελλαδικά, ιδίως στα δυτικά. Από την Παρασκευή, μάλιστα, επανέρχονται οι κανονικές για τον μήνα αυτόν τιμές, οπότε υποχωρεί αρκετά και η τρέχουσα δυσφορία. Στο Αιγαίο το Σαββατοκύριακο ενισχύονται τα μελτέμια, που θα φτάσουν στα 7 μποφόρ. Τα πλοία, ωστόσο, που θα μεταφέρουν και εκλογείς, θα ταξιδέψουν κανονικά», προσθέτει.

Πέτρος Στεφανής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.