Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση

Επικοινωνιακός πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔΔυο φράσεις – κλειδιά χρησιμοποιεί το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για να περιγράψει την τακτική των πολιτικών αντιπάλων του στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, εν μέσω ενός σκληρού πολέμου προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη: «το σύνδρομο του Νέρωνα» και την «αρχιτεκτονική της λάσπης».

Με την αναφορά του στο «σύνδρομο του Νέρωνα», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης, περιέγραψε την προεκλογική τακτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ . Όπως σημείωσε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν το «σύνδρομο των Νέρωνα», δηλαδή αφού έκαψαν την ελληνική κοινωνία, τη χώρα, λένε τι θα κάνουμε για να ξανακτίσουμε τη Ρώμη…».

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ , που χαράζει την προεκλογική πολιτική του για «κυβέρνηση της Αριστεράς», βάζει στόχο να αποδομήσει τις επανατοποθετήσεις του κ. Ελ. Βενιζέλου απέναντι στο ζήτημα των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης -με φόντο και την επιστολή του προς τα κόμματα σχετικά με κοινά σημεία για κυβέρνηση συνεργασίας εθνικής ευθύνης- αλλά και του κ. Αντ. Σαμαρά.

Η συνολική αποτίμηση θα γίνει στη διακαναλική συνέντευξη το απόγευμα της Τρίτης (12.06.2012) αλλά μια πρόγευση απόρριψης έδωσε ο κ. Σκουρλέτης. Όπως είπε, οι μνημονιακές δυνάμεις κάνουν «υποκριτικές προσπάθειες», να εμφανιστούν ότι πήραν το μήνυμα της 6ης Μαΐου. «Ακόμα και έτσι να είναι, υπάρχει θέμα φερεγγυότητας του πολιτικού προσωπικού. Δεν είναι πρόσωπα που μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού». Διευκρίνισε, λίγο αργότερα, ότι δεν υπάρχει και φερεγγυότητα «και των ίδιων των πολιτικών φορέων».

Επικοινωνιακός «μύλος» στον αφρό των προεκλογικών ημερών
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η προεκλογική εκστρατεία των δυο κομμάτων συντονισμένα επιδιώκει «να φοβίσει τον κόσμο», να δημιουργήσει «μια φοβισμένη πλειοψηφία πολιτών» ώστε να χειραγωγήσουν συνειδήσεις και να κερδίσουν ψήφους. Έτσι μεταφράζει το δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και το «παιχνίδι» με το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ως προς τα ζητήματα της εγκληματικότητας, της μετανάστευσης αλλά και τα περί τρομοκρατίας, κυρίως από τη ΝΔ.

Σε αυτό το «κάδρο» βάζουν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την «εκστρατεία» της ομάδας επικοινωνίας της ΝΔ που από τη μια εξαπέλυσε πυρά ανασύροντας την υπόθεση «Ιφικράτης Αμυράς» και από την άλλη έκανε επίθεση προς τον κ. Αλ. Τσίπρα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί επανένωσης των οικογενειών νόμιμων μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στη δημόσια απάντηση του ίδιου του κ. Αμυρά στα ΜΜΕ , ο οποίος είπε ότι δεν είναι στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος και απορρίφθηκε η υποψηφιότητά του, ύστερα από αξιολόγησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το μέιλ που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία με το όνομα του Ιφικράτη Αμυρά ως υποψηφίου Α΄Αθήνας είχε σταλεί προτού επιληφθεί η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων και υπό την δημοσιογραφική πίεση για ονόματα υποψηφίων…

Μάλιστα, με έμφαση σημείωσε ότι οι απόψεις του δεν έχουν καμιά σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας όσα λέει περί αντάρτικου πόλεων, αλλά και ελευσίνιων μυστηρίων και δωδεκάθεου, όπως και τις θέσεις του για τους μετανάστες.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Ιωαν. Μιχελάκη για το θέμα της επανένωσης οικογενειών μεταναστών, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αφορά οικογένειες νόμιμων μεταναστών και θύμισε ότι η ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έγινε επί κυβέρνησης κ. Κ. Καραμανλή . Κατηγόρησε, έτσι, τον κ. Μιχελάκη ότι αγνοεί τη νομοθεσία που υπάρχει, ότι η ΝΔ οδηγείται στα όρια της πολιτικής «αυτογελοιοποίησης» και φτάνει στο σημείο «να αντιπολιτεύεται και τη δική της κυβέρνηση».

Ο Ζίζεκ, ο Βαρουφάκης και οι «μαθητευόμενοι μάγοι»
Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ως κεντρική του γραμμή ότι δεν θα «ακολουθήσει τον επικίνδυνο κατήφορο της ΝΔ σε αυτό το είδος της αντιπαράθεσης, που απαξιώνει την πολιτική ζωή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τάσος Κορωνάκης, επικεφαλής της ομάδας για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κορωνάκης δεν απέφυγε πάντως, την Δευτέρα κατά την ενημέρωση Τύπου, να πει ότι θα ήταν εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να «παίξει» με τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ , «όπως π.χ. του κ. Π. Ψωμιάδη, με ή χωρίς τη μάσκα του Ζορρό, με όσα έλεγε η κυρία Μπακογιάννη για τη ΝΔ πριν επιστρέψει ή οι αναφορές σε σκάνδαλα».

Μάλιστα, ιδιαίτερα φορτισμένος ο κ. Κορωνάκης μίλησε για «μαθητευόμενους μάγους» και «άσχετους ανθρώπους» που ανακατεύουν «Βαρουφάκη με Σόρος και Τσίπρα» και κάνουν συρραφή αποσπασμάτων από τοποθετήσεις του διανοούμενου Σλαβόι Ζίζεκ για να τον εμφανίσουν ως «μέντορα του Αλ. Τσίπρα στη βία». Ο κ. Κορωνάκης παρατήρησε δηκτικά ότι για τον Ζίζεκ , καλό θα ήταν «να δώσουν απάντηση οι πανεπιστημιακοί της ΝΔ. Είναι ντροπή».

Ο κ. Τσίπρας έβαλε στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην κυβερνησιμότητα, τον αστυνομικό της γειτονιάς «για να προστατεύει τον πολίτη και όχι να βρίσκεται σε βουλευτικά ή υπουργικά γραφεία», τον ένοπλο αστυνομικό εκεί που χρειάζεται να χτυπηθεί η εγκληματικότητα διευκρινίζοντας εκ παραλλήλου ότι ο αφοπλισμός αφορά «τις δυνάμεις που επιχειρούν σε διαδηλώσεις».

Έτσι, και στα προεκλογικά σποτ της τελευταίας εβδομάδας θα αντιπαραβάλλει στις δεσμεύσεις της ΝΔ τις δικές του προτάσεις. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι, σύμφωνα με στελέχη του ηγετικού επιτελείου του, η ασπίδα στα πυρά της ΝΔ και η απάντηση «στην αρχιτεκτονική της λάσπης», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης την επικοινωνιακή της τακτική εναντίον του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.