Το κόκκινο παζλ

Η προσπάθεια σύνθεσης κυβέρνησης με αφετηρία την κόκκινη πλευρά του κύβου έχει ως αφετηρία το δεύτερο σενάριο. Δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιον θα κάνει κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας; Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση. «Δεν θέλουμε να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ». Εφόσον βγαίνουν τα ποσοστά, το κόμμα του Τσίπρα, έχοντας πάρει και το μπόνους νίκης των πενήντα βουλευτών, θα απευθυνθεί σε πολύ συγκεκριμένους παρτενέρ. Ποιοι είναι αυτοί; Και πάλι η απάντηση έχει ενδιαφέρον: «Είναι η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, εφόσον μπουν στη Βουλή». Ειδικά το δεύτερο όμως δεν φαίνεται πολύ πιθανό, σύμφωνα με τις τάσεις που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Απομένει το ΚΚΕ στο οποίο θα στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ελπίζει σε προοπτική συνεργασίας.

Πολλοί επιμένουν ότι η Κουμουνδούρου πολλαπλασιάζει τις σκληρές τοποθετήσεις ενόψει της 17ης Ιουνίου γιατί θέλει να τρομάξει ψηφοφόρους που δεν είναι ακραίοι. Αρα έχει στρατηγική δεύτερου κόμματος. Ακόμη όμως και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, τα σενάρια συνεργασιών δεν αφήνουν να διαφαίνονται σοβαρά περιθώρια συγκρότησης μιας κόκκινης κυβέρνησης συνεργασίας. Εκτός αν ξεχειλώσουν τα ποσοστά της Κουμουνδούρου. Ή αν, όπως παραδέχεται το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει μονομερώς να μας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής». Με άλλα λόγια, το κόμμα του Τσίπρα είναι καθαρά σε θέση διμέτωπου αγώνα κόντρα στον πάλαι ποτέ δικομματισμό.

Συμπέρασμα: μια κόκκινη κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή από μια γαλάζια κυβέρνηση συνεργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.