Οι επόμενες κινησεις Βενιζέλου μετά το εκλογικό τσουνάμιΜετά το εκλογικό αποτέλεσμα που καθήλωσε το ΠΑΣΟΚ σε τρίτο κόμμα, ο πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει πως η «κατεδάφιση» ή «ανακαίνιση εκ βάθρων» είναι η μόνη λύση που φέρεται να προκύπτει ως αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να αντιστοιχηθεί το ΠΑΣΟΚ με τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες.

Ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί εισηγήσεις για δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η ώρα της περισυλλογής και της αναζήτησης των αιτίων της εκλογικής συντριβής -με βάση τα δεδομένα ενός μεγάλου κόμματος- θα αναζητηθούν εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον αποσαφηνιστεί το εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι εκ νέου στις κάλπες.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε ήδη στίγμα των προθέσεών του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές δηλώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναγεννήσουμε κατά κυριολεξία και να προσδιορίσουμε εξαρχής, με ριζοσπαστική διάθεση, την ιδεολογική, ηθική, κοινωνική, οργανωτική και πολιτική της φυσιογνωμία».

Η απογοήτευση που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα των στενών συνεργατών του κ Βενιζέλου και του ίδιου, ο οποίος αποχώρησε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα από την Ιπποκράτους.

Το μήνυμα της κάλπης δεν επιδέχονταν παρερμηνειών: Αποδοκιμάστηκε η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Μοναδική «παρηγοριά» στους επιτελείς της Ιπποκράτους ήταν ότι αποδοκιμάστηκε και η πρόταση της «αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας». Ως εκ τούτου, αυτό που προέχει για το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι να μην πληγεί η χώρα από την ακυβερνησία.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βενιζέλος καθόρισε ως στρατηγική του ΠΑΣΟΚ την δημιουργία ενός μετώπου δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Προβληματισμό προκαλούν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από σήμερα.

Από τους 42 βουλευτές που εκτιμάται ότι θα εκλέξει δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιοι θα είναι απολύτως «ελεγχόμενοι» Σύμφωνα με την ανάλυση της Ιπποκράτους, το εκλογικό μήνυμα που προέκυψε από τις κάλπες είχε δύο παραμέτρους: Αφενός ισοδυναμεί με «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που με το τσουνάμι που προκάλεσε σάρωσε τον παραδοσιακό δικομματισμό, δημιουργώντας τις συνθήκες της νέας Μεταπολίτευσης. Αφ’ ετέρου καθιστά ακόμη πιο αδήριτη την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν» και οι απαιτήσεις παραμένουν.

Ανήσυχοι εμφανίζονταν οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες της χώρας οι οποίοι υπενθύμιζαν επίσης ότι τα 5,5 δις ευρώ που αναμένει να εισπράξει η Ελλάδα από την τρόικα στις 15 Μαΐου είναι «στον αέρα» καθώς οι εκπρόσωποι της έχουν δηλώσει πως αν δεν υπάρξει συνομιλητής δεν πρόκειται να δοθούν. Από την Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ διαμηνύονταν εξάλλου ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα για συνομιλίες «όταν και όποτε σχηματιστεί κυβέρνηση».

Διευκρίνιζαν δε πως «η επιθεώρηση θα γίνει τον Ιούνιο και όχι τώρα». Στην Ιπποκράτους μιλούσαν για την πορεία «βήμα προς βήμα» μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι μέχρι τέλους θα υπάρξει κυβερνητική λύση. «Είτε στις 3 διαδοχικές διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάρκειας τριών ημερών η καθεμία – είτε στην σύσκεψη ενώπιον του κ. Παπούλια στο πέρας αυτής της διαδικασίας, θα υπάρξει κυβέρνηση» έλεγαν κομματικά στελέχη.

Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν αργά το βράδυ, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές που θα ξεκινήσουν μάλλον από σήμερα, θα οδηγηθούμε σε εκλογές στις 17 Ιουνίου. Ήδη όμως στις μεταξύ τους συζητήσεις τα στελέχη έχουν εντοπίσει λάθη που έγιναν στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τα οποία όπως εκτιμούν κόστισαν στο κίνημα, ενδεχομένως και την δεύτερη θέση.

Στις επισημάνσεις τους δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ ήταν αδύναμο και δεν κατάφερε να περάσει τον συμβολισμό που επεδίωκε η ηγεσία του κόμματος με την τοποθέτηση του Πύρρου Δήμα επικεφαλής του. Επίσης λένε ότι η προεκλογική καμπάνια είχε αόριστα πολιτικά μηνύματα που δεν κατάφεραν να πείσουν τους αγανακτισμένους και αναποφάσιστους πολίτες για την αναγκαιότητα στήριξης του ΠΑΣΟΚ.

Στα αρνητικά στοιχεία της προεκλογικής στρατηγικής στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσθέτουν και τις αποστάσεις που πήρε η σημερινή ηγεσία από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Εκ των υστέρων λένε ότι οι αποστάσεις και η κριτική δεν βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίστηκε να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για όσα δεινά υπέστησαν οι πολίτες χωρίς να προβάλλεται εξίσου η προσπάθεια για σωτηρία της χώρας.

Στα μείον της προεκλογικής περιόδου προστίθεται και η διαπίστωση πως η προεκλογική τακτική εστιάστηκε στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μέχρι ενός σημείου εμφανιζόταν σαν να είναι ο ίδιος όλο το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με τα αρνητικά σημεία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας ακόμη και με αρνητική διαφήμιση παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής του κ. Τσίπρα σε σχέση με τους «αγανακτισμένους», τις διαδηλώσεις και την βία και το πολιτικό σύστημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.