Η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Την τελευταία της πνοή άφησε στις τρεις τα ξημερώματα η Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία νοσηλεύοταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με την υγεία της εδώ και πολλά χρόνια, μια σειρά από παθήσεις που της είχαν προκαλέσει και κινητικά προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες όμως η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί.

Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των σοβαρών επιπλοκών από τις πολυοργανικές βλάβες που έχει υποστεί. Η Μαρίκα Μητσοτάκη βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, ενώ στο πλευρό της ήταν διαρκώς ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της μητέρας, επιστρέφει εσπευσμένα από την Κρήτη, όπου είχε μεταβεί για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν μία γυναίκα με φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς, όπως κάθε δυναμική προσωπικότητα. Στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και έχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένες σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.

Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, εκείνη υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε μαζί με στελέχη του κόμματος το ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα γυναικών το οποίο πρωτοστάτησε στις εκλογικές μάχες του 19895, του 1989 και του 1990.

Ο αστικός μύθος θέλει τους πολιτικούς ηγέτες της οικουμενικής κυβέρνησης του 1989 να συμφώνησαν στο σχηματισμό της γύρω από ένα τραπέζι με τα ονομαστά ντολμαδάκια της! Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποκαλύψει η ίδια ότι η συνάντηση των Χαρίλαου Φλωράκη, Λεωνίδα Κύρκου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έγινε σπίτι του τελευταίου στη Γλυφάδα «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό». Κι όμως υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ντολμαδάκια συνέβαλαν στην συμφωνία.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) πολλά ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκριναν ότι ασκούσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι επιτρεπόταν σε μία σύζυγο πολιτικού ηγέτη. Ειπώθηκε μάλιστα ότι ο λόγος της στην επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών είχε ιδιαίτερη βαρύτητα με πιο χαρακτηριστική ίσως την αντιπαράθεσή της το 1991 με τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα, για τον οποίο είχε γραφτεί ότι τον χαστούκισε, κάτι που διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές.

Και λίγο καιρό νωρίτερα όμως είχε γίνει μεγάλος ντόρος όταν στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ένα καβγά με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη. Ο κ. Κουλούρης είχε χειρονομήσει προς την πλευρά των εδράνων που καθόταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού κι εκείνη με την πληθωρικότητα του χαρακτήρα της τον είχε αποκαλέσει «κ…παιδο»!

Η πυγμή, η άποψη και το μεγάλο πείσμα ήταν άλλωστε στοιχεία που την χαρακτήριζαν από τη νιότη της ακόμη. Η εσωτερική της δύναμη φάνηκε στα εννιά της χρόνια όταν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καθηγητή ιατρικής ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι «αυτό το παιδί δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ».

Τα δύσκολα στη ζωή της έμαθε να τα αντιμετωπίζει από πολύ μικρή παρότι σαν γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας, η Μαρίκα Γιαννούκου ανατράφηκε σε πολύ φροντισμένο περιβάλλον. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930, φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης με τον αθλητισμό να στιγματίζει τελικά τη ζωή της για πάντα. Στο κολυμβητήριο ήταν που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο της πολιομυελίτιδας.

Ηταν τότε μόλις το τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα και η ασθένεια γρήγορα διέλυσε τμήματα της σπονδυλικής της στήλης μετατρέποντας την καθημερινότητά της σε εφιάλτη. Ενας θείος της στην Ουάσιγκτον κατάφερε σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία «να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα μέσω του ίδιου του Ρούζβελτ, που είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς είχε πάθει και ο ίδιος την αρρώστια. Γι’ αυτό και μας έδωσε την άδεια…»

Υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση και έμεινε στην απόλυτη ακινησία για έξι μήνες ενώ στα 17 της ταξίδεψε ξανά στις ΗΠΑ αποφασισμένη να υποβληθεί σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ρίσκο. «Μαρίκα, είσαι νέα κοπέλα, όμορφη, η ζωή είναι μπροστά σου, θα ερωτευτείς έναν ωραίο άντρα, αξίζει να το κάνεις», της είπε ο γιατρός της και έπειτα από πέντε ακόμη μήνες στο γύψο άρχισε να νιώθει πως η περιπέτεια υγείας ήταν πια παρελθόν.

Η επιστροφή στην Ελλάδα την βρήκε να απολαμβάνει, στα 18 της, το πρώτο πραγματικά χαρούμενο καλοκαίρι της εφηβείας της. Ηταν πια έτοιμη να ερωτευτεί. «Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών – και η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, τον έβαλα στο μάτι!», έχει δηλώσει η ίδια.

Δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για τον μοιραίο πρώτο χορό: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς – σπουδαίο γεγονός για την εποχή! Να τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας! Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει:«”Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο”. “Ένα ποτήρι;” ρωτάω εγώ. “Όχι”, απαντά εκείνος, “δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας”…»

Το επίμονο φλερτ του κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!

Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα. Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: “Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο”. Κι εκείνη απάντησε “Περιπεράστε, μαντάμ!”. Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα …νεροπίλαφα!»

Η μαγειρική έγινε μία από τις μεγάλες της αγάπες, όχι μόνο για την δημιουργία πάνω από τις ζεστές εστίες αλλά και για τις στιγμές της οικογένειας γύρω από το τραπέζι οι οποίες ομόρφαίνουν τη ζωή της. Μια ζωή που η ίδια διηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Συνταγές με… ιστορία», από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, μία μέρα πριν τα 81α γενέθλιά της.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 1991 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα επισκέφτηκαν το σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού, καλοκαίρι, στα Χανιά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά αλλά μέχρι να τα σερβίρει πέρασε πολλές ώρες αμηχανίας. «Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα…ψυγεία!», διηγήθηκε η ίδια.

www.iefimerida.gr

Η κηδεία της Μαρίκας Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (8/5), στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά.

Η σορός θα μεταφερθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στα Χανιά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου την Τετάρτη στις 2 το μεσήμερι θα ψαλλεί τρισάγιο. Η ταφή θα γίνει, σε στενό κύκλο, στον οικογενειακό τάφο, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.