«Με ένα ταγάρι ήρθα από το χωριό, με ένα ταγάρι θα γυρίσω. Ευτυχώς που έχω κάτι γίδια. Ελπίζω όταν πεθάνω να έχω κάτι για τα παιδιά έτσι ώστε να μην βρίζουν τον πατέρα τους».

Τάδε έφη Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ο επιχειρηματίας που έχει σημαδέψει την αθηναϊκή νύχτα και συνελήφθη για οφειλές ΦΠΑ ύψους 85.393 ευρώ, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από ένα χωριό του Παρνασσού και άλλαξε την νυχτερινή διασκέδαση της πρωτεύουσας για πάντα.

Από το Μεταξουργείο στο Κολωνάκι

Ξένοι και εγχώριοι σταρ, πολιτικοί, επιχειρηματίες και εφοπλιστές συγκαταλέγονται στο πάλαι ποτέ υψηλό πελατολόγιο του επιχειρηματία με την μυθιστορηματική ζωή.

Πως αλλιώς να την χαρακτηρίσει κανείς; Από τα παιδικά χρόνια με τη γιαγιά, το νυχτερινό σχολείο, την τεχνική σχολή και το μπάρκο στα καράβια μέχρι την νύχτα που ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε σε μια «Αθηναία» κατάμεστη από Νεοδημοκράτες λόγω του χορού που είχαν, τα κεφάλαια είναι αμέτρητα.

Όπως έχει πει ο ίδιος, «όταν έφυγα στα καράβια, γύρισα όλο τον κόσμο σε μια εποχή που στην Ελλάδα ταξίδι θεωρούνταν η διαδρομή μέχρι τη Λαμία».

Επιστρέφοντας και υπηρετώντας την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, ένας συνάδελφός του ήταν η αφορμή να ασχοληθεί με τα νυχτερινά μαγαζιά, αφού αναζητούσε κάποιον να τον αντικαταστήσει στο μαγαζί που διατηρούσε στο Μεταξουργείο.

Ο Αργύρης δέχεται και θα ερωτευτεί για πάντα τη νύχτα.

Μετά από το Μεταξουργείο μαζί με ένα φίλο του ανοίγει ένα μπαρ στα Εξάρχεια, την εποχή που ο Αμερικάνικος στόλος επιστρέφει από το Βιετνάμ. και τα δολάρια από τα τρελαμένα αμερικανάκια, ρέουν άφθονα.

Αφήνοντας πίσω τον φίλο του, ο Παπαργυρόπουλος ξενιτεύεται στην Αμερική δύο χρόνια, δουλεύοντας ως σερβιτόρος σε ένα μαγαζί με την ονομασία Egyptian Garden, το οποίο ανήκε σε ένα φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Μέσα από τη δουλειά του-αργότερα δούλεψε σαν ατζέντης καλλιτεχνών-θα γνωρίσει τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Στράτο Διονυσίου πριν επιστρέψει στη Ελλάδα, όπου θα μπει στην φυλακή, εξαιτίας μιας οικονομικής ατυχίας.

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ανοίγει το πρώτο του μεγάλο μαγαζί με μπουζούκια στην Εθνική Οδό, βάζοντας πρώτα ονόματα της εποχής, όπως τον Πάνο Γαβαλά με την Ρία Κούρτη και την Ρένα Ντάλμα.

Το «Πρόσωπο»-έτσι το είχε ονομάσει-έγινε αμέσως γνωστό, επειδή σύχναζε πολύ συχνά ο Στέλιος Καζαντζίδης, λόγω του αδερφού του ο οποίος τραγουδούσε εκεί.

Το μεγάλο μπαμ θα έρθει όταν αγοράζει την περίφημη «Αθηναία» στο Κολωνάκι
το 1975, το πιο σικ νυχτερινό μαγαζί της πρωτεύουσας.

Όπως έχει πει ο ίδιος, η νύχτα άλλαξε από το 1980 και μετά, όταν το αυστηρό στυλιστικό dress code του κουστουμιού κα της τουαλέτας καταργήθηκε ουσιαστικά από το σπορ ντύσιμο….

www.protothema.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.