http://media.megatv.com/filesystem/images/20111205/engine/mega_o_53761_1120603_type12250.jpgΟδηγίες προς τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών να εντείνουν τους ελέγχους και τις προσπάθειες είσπραξης φόρων και προστίμων, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εστιάζοντας την προσοχή τους στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, καθώς εάν δεν κλείσει η τρύπα στα έσοδα- που ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο – η τρόικα θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα κατά την αξιολόγηση του Μαΐου.

Τα μηνύματα που φτάνουν, άλλωστε, από αξιωματούχους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις των δανειστών μας, που επιμένουν στη κατά γράμμα εφαρμογή της συνταγής των μέτρων λιτότητας.

Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, o Γιέργκ Άσμουσεν υποστηρίζει ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν περάσει αλλά συμπληρώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική λιτότητας είναι μονόδρομος, ενώ προσθέτει: “Τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη αλλά μακροπρόθεσμα τα ισχυρότερα δημόσια δημοσιονομικά μεγέθη θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος: Ποια είναι η εναλλακτική; Η προτεινόμενη εναλλακτική της αντιμετώπισης της χαμηλής ανάπτυξης με περισσότερο Χρέος, είναι απλά μια ψευδαίσθηση”.

Υπογράφοντας συμβόλαια αποδοτικότητας, οι διευθυντές και υποδιευθυντές των μεγάλων εφοριών υποχρεώνονται εφεξής να καλύπτουν συγκεκριμένους στόχους εσόδων, προκειμένου να μην υποβιβάζονται και μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Στο τρίμηνο που θα κρίνει πολλά, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συμμετοχή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που “κλείνει” τον Απρίλιο με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ ευρώ έως τον Ιούνιο. Το Μάιο αναμένονται οι δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων των μεγάλων εταιριών από τις οποίες προσδοκώνται τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο που εκπνέουν οι προθεσμίες των δηλώσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, στόχος είναι να προλάβουν να αποσταλούν και τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα.

“Κλειδί” για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους χαρακτηρίζεται και η συγκράτηση των δαπανών προς Ταμεία και νοσοκομεία, οι οποίες ενοχοποιούνται από το οικονομικό επιτελείο για το ότι οι πρωτογενείς δαπάνες εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, παρά τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Στην περίπτωση που η Τρόικα δεν πειστεί, θα πρέπει να αναμένεται πίεση για μεγαλύτερες από 12% μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ από 1/1, για περικοπές συντάξεων από πιο χαμηλά, για μεγαλύτερες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και για περισσότερες από 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.