Με διακοπή ηλεκτροδότησης κινδυνεύουν αρκετοί από τους περίπου 200.000 πρώην πελάτες των εταιριών Energa και Hellas Power, η λειτουργία των οποίων σταμάτησε με παρέμβαση των Αρχών, αν δεν αλλάξουν προμηθευτή μέχρι τις 24 Απριλίου. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για τους πελάτες που εξυπηρετούνται με το δίκτυο μέσης τάσης, όπως και οι μεγάλοι πελάτες (εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις) των δύο εταιριών που δεν έχουν επιλέξει νέο προμηθευτή. Δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τους καλεί, με χθεσινή ανακοίνωση, να προχωρήσουν σε σύμβαση με νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 24 Απριλίου.

Οι πελάτες των Energa και Hellas Power καλούνται να υπογράψουν νέα σύμβαση και να πληρώσουν νέα εγγύηση με τον προμηθευτή που θα επιλέξουν. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν προχωρήσει στην υπογραφή νέων συμβάσεων. Γι’ αυτό και η ΡΑΕ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία λήγει στις 24 Απριλίου, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη διακοπή δραστηριοποίησης των δύο εταιριών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα τέλη Ιανουαρίου, οι πελάτες των Hellas Power και Energa επέστρεψαν στη ΔΕΗ, προκειμένου να μη διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους, με βάση τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η τελευταία παίζει τον ρόλο «τελευταίου καταφυγίου».

Η ρυθμιστική αρχή καλεί τη ΔΕΗ, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, όπως υποστηρίζει, να ενημερώσει άμεσα, με εξατομικευμένες επιστολές, τους καταναλωτές που κινδυνεύουν με διακοπή σχετικά με την υποχρέωσή τους να επιλέξουν προμηθευτή το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας παροχής της Υπηρεσίας Τελευταίου Καταφυγίου, δηλαδή στις 24/4/2012.

Επειτα από την κατάρρευση των Energa και Hellas Power, ελάχιστοι δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι λίγοι ιδιωτικοί όμιλοι απευθύνονται σε μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα η μοναδική λύση για αρκετούς από τους πρώην πελάτες των δύο εταιριών να είναι η ΔΕΗ.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι χάρη στις αστοχίες των αρμοδίων, που οδήγησαν στο ναυάγιο των Energa και Hellas Power, η ελληνική αγορά (ειδικά για τα νοικοκυριά) έχει κλείσει για πολλά χρόνια. Μετά την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πελάτες των δύο εταιριών, δύσκολα θα επιλέξουν νέο ιδιώτη προμηθευτή.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.