Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο «η ιστορία του Σχολείου μου».

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να γνωρίσει και η τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 24620-22511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.grκαι karaliolio@sch.gr.

Αυτή τη φορά και με αφορμή την γιορτή της 25ης Μαρτίου, θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις σχολικές γιορτές. Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν, διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών διοργάνωνε πανέμορφες σχολικές γιορτές, παρά τα λιγοστά μέσα της εποχής, χάρη στο μεράκι των δασκάλων και την μεγάλη προσπάθεια μαθητών και γονιών.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν, πιθανότατα, σε μια μεγάλη (διπλή) αίθουσα του Σχολείου. Οι εκδηλώσεις, όπως και σήμερα ήταν εθνικές, θρησκευτικές και ίσως κάποιες στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτές ήταν η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα, των Τριών Ιεραρχών, οι απόκριες και οι γυμναστικές επιδείξεις.

Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα πολύ ωραία σκηνικά και κοστούμια, καθώς και η φωτογραφία από τα κάλαντα του 1954.

Ακόμη σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τα μηνύματα φίλων μας που παρελθόν υπήρξαν μαθητές ή δάσκαλοι του Σχολείου μας:
O κ. Χρήστος Μίμης, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του STAR FM http://www.star-fm.gr/, μας έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο μας γράφει ότι: «Στην πρώτη φωτογραφία του Παπαβασιλείου, μπροστά είμαι εγώ (Χρήστος Μίμης) και ακριβώς δίπλα μου η Ιωάννα Κίττα η οδοντίατρος.» Τον ευχαριστούμε πολύ!

Από τον κ. ΓΚΟΥΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟ πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα. «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις συμμαθητές και το εαυτό σου σε φωτογραφίες της θητείας στο ΥΠΕΡΟΧΟ 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών. Στη φωτογραφία είναι η 6η Δημοτικού με δάσκαλο τον τότε Διευθυντή κ. Κοσμίδη χρονιά 69-70. Έφυγα από τα Γρεβενά το 1974. Σπούδασα μαθηματικός και βρίσκομαι στη Ζάκυνθο από το 1997 είμαι παντρεμένος με την Νηπιαγωγό Αλεξ. ΚΑΤΣΑΙΤΟΥ που δουλεύει στο Κερί Ζακύνθου και είναι αιρετός στη Ζάκυνθο.

Με εκτίμηση και στη διάθεση σας

ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
(Με κόκκινο κύκλο στη φωτογραφία ο κ. Γκούγιας θεόδωρος…)

Ο κ. ΓΚΟΥΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ το απόγευμα μας έστειλε και νέο μήνυμα: ”
Στην ίδια τάξη ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αθανάσιος Ζιώγας, ο Καντάρης Λεονάρδος κλπ. Σε κάποια φωτογραφία αναγνώρισα τον εξαίρετο δάσκαλο Χρήστο Βαταλάχο που ο γιος του Ανδρέας ήταν στην ίδια τάξη με εμένα. Το κτήριο που υπάρχει σε κάποιες φωτογραφία το πρόλαβα να σερβίρεται γάλα το πρωί σε παιδιά άπορα. Επίσης δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Ανδρέα Τότσκα κ. Πασχάλης Τότσκας, τον είχα στη 2α δημοτικού. Την κα Μαλτέζου την είχα 1η και 3η δημοτικού εξαιρετική και μιλούσε πολύ καλά γαλλικά…..

Ότι άλλο στην διάθεση σας…”
Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Από την κ. Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα, επίσης, πήραμε χτες το παρακάτω μήνυμα: “Στο προσωπικό μου αρχείο, προς μεγάλη μου χαρά, βρέθηκε ακόμη μία φωτογραφία «της αξέχαστης εκδρομής στο εκκλησάκι» όπου απεικονίζονται η Ρούλα (αυτοπροσώπως), η Τασούλα, ο αδερφός της , η Κούλα και ….το ριγέ κιλιμάκι μου!
Παρακαλώ, αν μπορείτε, να την επισυνάψετε στο κείμενο που σας έχω ήδη στείλει.
Ευχαριστώ
Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα»

Κι εμείς την ευχαριστούμε πολύ!

Ο κ. Γιάννης Τόσκας μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη προσπάθεια για την ιστορία του Β’ δημοτικού σχολείου. Έζησα κι εγώ στη ζεστή αγκαλιά του την περίοδο 1967-1973.. (είμαι ο αδερφός του Ανδρέα Τόσκα, ΓΓ στο Δήμο Γρεβενών/ είμαστε δισέγγονα, εγγόνια και παιδιά δασκάλων).
Στέλνω μια φωτογραφία της Δ’ τάξης από τις αποκριές, Φεβρουάριος 1971 (με το παλτό!) με το δάσκαλό μας κ. Δημ. Μαρκόπουλο. Διακρίνονται όλοι οι συμμαθητές μας, με πολλούς από τους οποίους σήμερα κάνω παρέα και είμαστε καλοί φίλοι. Αν χρειαστεί, γράφω και ονόματα. Στα Γρεβενά έχω πολλές ακόμη φωτογραφίες από το σχολείο..»
Χαιρετίσματα
Γιάννης Τόσκας

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Περισσότερα, μαζί με φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm και στο: http://2dim-greven.gre.sch.gr/sxolikes%20giortes.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.