Η συνένωση δίνει δύναμη στα χέρια των φορέων του πολιτισμού, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Αθανάσιος Κοσματόπουλος

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, στην πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, ο οποίος κάλεσε την Τετάρτη (14/3) το απόγευμα όλους τους συλλόγους των δήμων Κοζάνης, Βοΐου και Σερβίων – Βελβεντού, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Κεντρικό θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Κοσματόπουλο, ήταν «η συνένωση όλων των πολιτιστικών δυνάμεων της περιοχής, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στη δράση τους και στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αλλά και στην παραγωγή του πολιτιστικού τους έργου».

Ο Α. Κοσματόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων, να εξετάσουν τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς, όπως είπε «να χάσει την αυτονομία του ο κάθε σύλλογος». Πρόσθεσε ότι «εάν συνασπιστούν οι πολιτιστικοί φορείς θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους, θα διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά λύσεις στα προβλήματα». Ακόμη υποστήριξε ότι ένας ενιαίος συντονισμός δράσης σε πολιτιστικό επίπεδο μπορεί να είναι πιο επικοδομητικός, ενώ θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των συλλόγων. Το κυριότερο όμως είναι ότι μία ομοσπονδία σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για τον πολιτισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες προτάσεις για την απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν για τον πολιτισμό από το ΕΣΠΑ ή από άλλα προγράμματα».

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων αντιμετώπισαν θετικά την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής για τη συνένωση των δυνάμεων του πολιτισμού, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκαν γενικότερα οι προοπτικές και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι συμμετέχοντες προέταξαν θέματα στέγασης των λειτουργιών και δράσεων των πολιτιστικών φορέων, αλλά και των μέσων που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Η άποψη που εκφράστηκε τόσο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη όσο και από τους συμμετέχοντες, ήταν ότι ένας προγραμματισμός χρήσης των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών από περισσότερους συλλόγους θα βοηθούσε, καθώς δεν νοείται ένα πολιτιστικό κέντρο να χρησιμοποιείται ευκαιριακά από έναν μόνο σύλλογο και να μένει ανενεργό για μεγάλο διάστημα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ μεγάλη συμμετοχή των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων, για το υψηλό επίπεδο της συζήτησης και για τη διάθεση συνεργασίας». Είπε ότι με τη σύσκεψη των πολιτιστικών φορέων των δήμων Κοζάνης, Βοΐου και Σερβίων – Βελβεντού, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων, αφού προηγήθηκαν συσκέψεις με αντίστοιχους φορείς της Εορδαίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

«Μετά την ολοκλήρωση όλης αυτών των επικοδομητικών συναντήσεων θα αξιολογήσουμε όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και θα τις αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε ο Α. Κοσματόπουλος.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης και εκπρόσωποι των δήμων Κοζάνης και Βοΐου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.