Ερώτηση που απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη 1-3-2012, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, υπογραμμίζοντας την συντελούμενη αδικία προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Νομού Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας, ως επακόλουθο του υψηλού κόστους καυσίμων, σε σχέση με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των άλλων Νομών της Χώρας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο

Κύριε Υπουργέ,

Η άνοδος της τιμής, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων, επέφερε πρόσθετες οικονομικές δυσκολίες στα νοικοκυριά όλης της χώρας, τα οποία ήδη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και τη μείωση που έχουν δεχθεί στο οικογενειακό τους εισόδημα.
Οι κάτοικοι των ορεινών και ιδιαίτερα των βόρειων περιοχών, πέραν αυτών των δυσκολιών, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση καυσίμων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Κατά την φετινή περίοδο η παρατεταμένη κακοκαιρία στη Δυτική Μακεδονία κατά την οποία υπήρξαν πολικές θερμοκρασίες για μεγάλη χρονική περίοδο, κατέδειξε μια μείζονα κοινωνική και οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελλήνων πολιτών.
Την ώρα που ο Δήμος Γρεβενών ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη Φλώρινα, στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη επικρατούσαν θερμοκρασίες -15 και -18 βαθμών κελσίου, υπήρχαν περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα που η θερμοκρασία ήταν +15 και +18 βαθμούς κελσίου.
Οι κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας που σε μεγάλο ποσοστό είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν χαμηλά εισοδήματα, βρέθηκαν σε κατάσταση απόγνωσης. Στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν λειτούργησαν τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας συμμετοχής των ενοίκων στη δαπάνη αγοράς πετρελαίου και σε όσες λειτούργησαν, οι ένοικοι τους εξαθλιώθηκαν οικονομικά λόγω των υπερβολικών δαπανών θέρμανσης.
Πολλοί εξαναγκάσθηκαν να εγκαταστήσουν θερμάστρες ξύλων με αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής αγοράς τους και έχουν εμφανιστεί και φαινόμενα συστηματικής παράνομης ξύλευσης των δασών, που αναμένεται να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
Η αύξηση στον φόρο του πετρελαίου εκτός από τα νοικοκυριά, πλήττει ιδιαίτερα άνισα και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Πώς θα ανταγωνιστεί μια επιχείρηση του Νομού Γρεβενών, ειδικά σε αυτό το επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον, μια αντίστοιχη ομοειδή της Νότιας Ελλάδας όταν, λόγω της παρατεταμένης χειμερινής περιόδου και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, επιβαρύνεται με πολύ μεγαλύτερο κόστος που προκύπτει από τη θέρμανση των εγκαταστάσεών της;
Εύλογα κάθε πολίτης χαρακτηρίζει αυτή την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ως «φόρο κατοικίας» και διερωτάται γιατί η Πολιτεία δεν πήρε μέχρι σήμερα μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας , όπως πήρε ανάλογα μέτρα στις νησιωτικές περιοχές με την θέσπιση ίδιας τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η τιμή πώλησης υπολείπεται σημαντικά του κόστους παραγωγής της.

Ερωτάσθε:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση με σκοπό να απαλλαγούν τα νοικοκυριά από την πρόσθετη δαπάνη θέρμανσης που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μικρές, όπως είναι οι καφετέριες, που επιβαρύνονται από το πρόσθετο κόστος θέρμανσης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών;
Σκοπεύει η κυβέρνηση να επιστρέψει στους καταναλωτές το φόρο πετρελαίου για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, πότε και με ποια κριτήρια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.