Πρόσθετα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 – 2015

http://img.protothema.gr/304380F9167C8AD29C568BA12B84B58A.jpgΤα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά τα χειρότερα έρχονται. Ήδη ο προϋπολογισμός του 2012 ξαναγράφεται και τον προσεχή Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει από κοινού με την Τρόικα το νέο Μεσοπρόθεσμο, με  ακόμα πιο δραστικές παρεμβάσεις και περικοπές.

Μετά τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων του Μνημονίου ΙΙ που αποτυπώθηκαν στους εφαρμοστικούς νόμους, στο προσκήνιο έρχονται επιπλέον: “αξιοκρατικές”  καταργήσεις φορέων και οργανισμών, μετατάξεις και απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Η συμφωνία στα μέτρα του 2013-2015 θεωρείται ήδη προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ εκ μέρους των δανειστών, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα αποφασιστούν και θα ψηφιστούν στο β΄εξάμηνο του 2012.

Το νέο κύμα μέτρων αναμένεται να ξεπερνά τα δεδομένα που θα έχουν ως τότε διαμορφωθεί, δηλαδή: μειώσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί κλπ), νέα μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων -μέσω εφεδρείας- στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κόκκινες γραμμές.

Τα μέτρα θα ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1,5% που ίσχυσε για φέτος. Το «πακέτο» θα φτάνει ίσως και το 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια -περίπου 11,5 δισ. ευρώ-  και θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, στο βαθμό τουλάχιστον που η κυβέρνηση θα αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη κρατική σπατάλη εκεί που κρύβονται.

Η Τρόικα  θεωρεί ότι οι ως τώρα παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή «παρέχουν μακροπρόθεσμα συντηρητικά» οφέλη που «αναμένεται να σωρευθούν μόνο από το 2013». Έτσι θα ζητά δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ και ότι αν το έλλειμμα δεν μειώνεται θα περιοριστούν και άλλο οι μισθοί του δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

«Καλά λεφτά» στο δημόσιο μόνο για λίγους

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εκτείνεται έως το 2015. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις και μέτρα όπως:
– αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.

– μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητος.

– νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

-πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

– πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια

– επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

– ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015,  κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

– φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

• αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει ήδη την επιβολή αυτοτελούς ενιαίου φόρου 20% σε τόκους καταθέσεων, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια αλλά και στα ενοίκια.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το φορολογικό σοκ θα είναι μεγάλο, αφού εξετάζεται η αναθεώρηση των φόρων ακινήτων.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και πάλι όμως η τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ελαστικότερες μορφές απασχόλησης χάριν της χαμένης ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας

 

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.