Νέος ξεσηκωμός ετοιμάζεται στην Εορδαία ενόψει της κατάργησης μιας ακόμα δημόσιας υπηρεσίας, καθώς σύμφωνα με επιστολή του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη διοικητική διάρθρωση του οργανισμού, το υποκατάστημα διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας μετατρέπεται σε «κοινωνικό γραφείο ασφάλισης», όπως και το υποκατάστημα του ΙΚΑ Σιάτιστας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας- με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Δυτικής Μακεδονίας, Φώτης Σιακάτης, με βάση την επιστολή του διοικητή του ΙΚΑ για το νέο διοικητικό μοντέλο του οργανισμού, δημιουργούνται διοικητικά κέντρα ανά περιφέρεια, υποκαταστήματα στις έδρες των πρώην νομών, και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ- όπως της Πτολεμαΐδας και της Σιάτιστας μετατρέπονται πλέον σε «κοινωνικά γραφεία ασφάλισης».

Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή προξενεί μείζον θέμα για την περιοχή της Εορδαίας, καθώς οι 30.000 ασφαλισμένοι του οργανισμού στην Εορδαία θα χρειάζεται να απευθύνονται πλέον στο υποκατάστημα της Κοζάνης, καθώς ενώ σήμερα εξυπηρετούνται από τους 22 εργαζόμενους του υποκαταστήματος θα έχουν πλέον ένα «κοινωνικό γραφείο» το οποίο θα λειτουργεί με 1 έως 5 άτομα, με μεγάλο κόστος για τον συναλλασσόμενο και τον εργοδότη.

Εξέφρασε την αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων στο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας, διότι διεκπεραιώνει έναν τεράστιο όγκο συναλλαγής. Καθώς, «εξυπηρετεί 90.000 ασφαλισμένους και εργοδότες ετησίως, με συνέπεια κάθε υπάλληλος να εξυπηρετεί 5.200 άτομα το χρόνο» και τόνισε ότι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας είναι το δεύτερο υποκατάστημα μετά της Κοζάνης με τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς οι εισφορές του ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ το μήνα, αφού μόνο από συμβασιούχους της ΔΕΗ εισπράττονται περί τις 800.000 € μηνιαίως.

Ταυτόχρονα εξέφρασε φόβους ότι εάν κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας θα υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής και άνθηση της αδήλωτης- μαύρης εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, ιδιαίτερα ενόψει της αύξησης των θέσεων εργασίας που πρόκειται να δημιουργήσει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», καθώς, όπως δήλωσε, ενώ γίνονταν προσπάθειες για να αυξηθεί το προσωπικό του υποκαταστήματος προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι για την πάταξη της μαύρης εργασίας και την απώλεια εσόδων του οργανισμού, μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμιτίσει περεταίρω το φαινόμενο.

Ο κ. Σιακάτης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανέγερσης κτηρίου του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδο του οργανισμού στην Πτολεμαΐδα και άρχισαν ήδη οι ενέργειες για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα ενημερώθηκε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία αναφέρθηκε σ’ αυτό κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, λέγοντας ότι θα γίνει διαμαρτυρία συνολικά από την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Δυτικής Μακεδονίας. Η ΠΕΔ, είπε, έχει συντάξει ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση δημοσίων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία και θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τα αρμόδια υπουργεία για να θέσει θέμα διεκδίκησης δημοσίων υπηρεσιών όπως εφορείες, τελωνεία και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.