Mε στόχο την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής των ελληνορωσικών σχέσεων, ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα έχει σήμερα Πέμπτη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ -στενό συνεργάτη του Πούτιν και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης- και την πρόεδρο της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγένκο.

Σε δήλωσή του μετά τις συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι βρίσκεται στη Μόσχα “σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό”, αναλαμβάνοντας “πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας” και αφορούν σε “οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα”.

“Στόχος μας είναι μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών” τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφερόμενος στις πρώτες συζητήσεις που είχε, είπε ότι αφορούσαν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και ότι διαπίστωσε “για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών”.

Αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο στις 4 Μαρτίου, είπε ότι στο πλαίσιό της θα τεθούν “εκ νέου σε στέρεες βάσεις οι σχέσεις των δύο χωρών”. “Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα” επισήμανε.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο “Νοβόστι“, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι θα επιδιώξει την επανέναρξη της συνεργασίας, μετά το πάγωμα των σχεδίων για ενεργειακή συνεργασία με τους αγωγούς Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και Southstream, καθώς και το ξεμπλοκάρισμα συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών.

Στην αποστολή που συνοδεύει τον Αντώνη Σαμαρά, συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, που ταξιδεύει στη Μόσχα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός του σύμβουλος Ανδρέας Ψυχάρης και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γιώργος Μουρούτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.