Την ανάγκη προετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων, τόνισε με πρότασή του προς τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα ο κ. Κασαπίδης άκουσε τα αιτήματα των εκτροφέων και τα κυριότερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Όπως ο ίδιος τόνισε η ανάπτυξη της εκτροφής των γουνοφόρων παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Τόσο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και η αύξηση του παραγόμενου πλούτου για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, διαφαίνεται να εξυπηρετούνται με τον καλλίτερο τρόπο μέσα από τον κλάδο της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων.

Εγγύηση της προοπτικής αυτής αποτελεί η αυξητική τάση στη ζήτηση των γουνοδερμάτων παγκοσμίως αλλά και η μεγάλη ζήτηση από Έλληνες γουνοποιούς.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης μόνο για την εισαγωγή ακατέργαστων δερμάτων γούνας από το εξωτερικό η χώρα δαπανά την τελευταία δεκαετία περί τα 80 εκ. € ετησίως.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2011 τα δέρματα που παρήγαγαν οι Έλληνες εκτροφείς πλησίασαν το ένα εκατομμύριο τεμάχια με τζίρο περί τα 40 εκ. $ γίνεται αντιληπτό το περιθώριο ανάπτυξης των εκτροφείων τόσο για την εγχώρια όσο και για την αγορά του εξωτερικού.

Για τη διασφάλιση, όμως, αυτής της προοπτικής, μέσα από μια προσεκτική και καλά σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου, ο Τομεάρχης της Ν.Δ. υπογράμμισε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να προβλέπει τις εξής παραμέτρους:
1. χωροταξικό σχεδιασμό
2. σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο
3. πρότυπο εκτροφής
4. μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης των εκτροφείων
5. 10ετή στρατηγικό σχεδιασμό

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη ο σχεδιασμός αυτός στον τομέα αγροτικού της Ν.Δ. θα είναι έτοιμος σύντομα και θα συμμετέχουν σ’ αυτόν εκπρόσωποι των εκτροφέων και των εμπλεκομένων φορέων της αγοράς και των Ο.Τ.Α.. της Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.