Το να κοιτάτε συνεχώς το smartphone σας για μηνύματα και ειδοποιήσεις, ίσως τελικά δεν είναι και τόσο έξυπνο, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν πως όσοι «πετάγονται» ολημερίς για να διαβάσουν ακαριαία κάθε μήνυμα, alert ή bing, έχουν αυξημένα επίπεδα στρες.

Όπως ξεκαθάρισαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στο Τσέστερ της Αγγλίας, τα ευρήματά τους δεν αναφέρονται σε όσους χρησιμοποιούν συνέχεια τα «έξυπνα» κινητά για επαγγελματικούς λόγους.

Αφορούν πρωτίστως όσους τα χρησιμοποιούν για προσωπικούς, προκειμένου να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους τους και να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα smartphones χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο, από ολοένα περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Μπόλντινγκ, ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουόρτσεστερ, στην Αγγλία.

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, όμως, τόσο περισσότερο αναπτύσσει κανείς εξάρτηση και παρορμητική συμπεριφορά σε αυτά, με συνέπεια να εντείνει το στρες του».

Για να διερευνήσουν πως επηρεάζει το στρες η χρήση των iPhones, των Androids, των Blackberries και άλλων αντίστοιχων κινητών, ο δρ Μπόλντινγκ και οι συνεργάτες του υπέβαλλαν σε ψυχομετρικά τεστ περισσότερους από 100 εθελοντές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν φοιτητές, εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και δημόσιοι υπάλληλοι.

Όλοι συμπλήρωσαν επίσης ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σχεδόν όλοι είχαν αγοράσει αρχικά τα τηλέφωνά τους για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, είτε αυτές ήταν η δουλειά είτε τα μαθήματά τους.

Σταδιακά όμως η χρήση τους άρχισε να γίνεται και πιο προσωπική – και σε πολλούς οι επαγγελματικοί λόγοι σύντομα υποχώρησαν μπροστά στην ανάγκη ελέγχου της κοινωνικής ζωής.

Ωστόσο, όσο πιο προσωπική γινόταν η χρήση του «έξυπνου» κινητού, τόσο εντεινόταν το στρες των εθελοντών. Μάλιστα όσοι από αυτούς ανπέτυξαν το εντονότερο στρες, έφτασαν στο σημείο να νομίζουν συχνά-πυκνά ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις οι οποίες απλούστατα δεν υπήρχαν (κάποιοι λ.χ. ανέφεραν πως νόμιζαν ότι δονείται το κινητό τους, όταν αυτό δεν συνέβαινε).

«Ασφαλώς και είναι ωφέλιμη η επικοινωνία με τους φίλους μας, αλλά όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα από αυτό», είπε ο δρ Μπόλντινγκ. «Πρέπει να μένουμε και λίγο μόνοι μας, ειδάλλως αποκτούμε μια παρορμητική συμπεριφορά που προκαλεί έντονο στρες σε εμάς αλλά και στους άλλους, και στο τέλος μπορεί να πλήξει τις σχέσεις μας».

Ρούλα Τσουλέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.