Μέσα από δύο πολυσέλιδα χειρόγραφα υπομνήματα, τα οποία κατέθεσαν χθες στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης περιγράφουν με συνέπεια τις «υποδείξεις» από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες που συνάντησαν στο έργο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κάνουν αναφορά σε τρεις από τις «καυτές» υποθέσεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν είναι εκκρεμείς ή όχι, που είχαν στα χέρια τους, για τις οποίες δέχτηκαν αυτές τις «οχλήσεις», προκειμένου να επισπεύσουν την έρευνά τους είτε να τις θέσουν στο αρχείο.

Οι «οχλήσεις» αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονταν από συγκεκριμένους υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες, τους οποίους και κατονόμασαν, ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης περιγράφουν στις πάνω από 20 σελίδες των υπομνημάτων τους γεγονότα, χωρίς να μπαίνουν σε διαδικασία να τα αξιολογήσουν. «Δεν λένε ούτε για εμπόδια ούτε για παρεμβάσεις» ανέφεραν οι ίδιοι εισαγγελικοί κύκλοι. Αναφέρονται, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες ή μη (χωρίς να γίνει γνωστό από πού προέρχονται, π.χ. από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Οικονομικών ή ενδεχομένως το ΣΔΟΕ), οι οποίοι τους είπαν να επισπεύσουν ή ακόμα και να θέσουν στο αρχείο κάποια υπόθεση, μεταφέροντας «επιθυμίες» τρίτων προσώπων (πολιτικών ή επιχειρηματιών).

Την ίδια στιγμή, εισαγγελικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, στα υπομνήματά τους, δεν περιέγραψαν να τους έχει τηλεφωνήσει ποτέ υπουργός, ωστόσο ενδεχομένως κάποιο τρίτο πρόσωπο να τους μετέφερε την επιθυμία ενός υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα βρεθούν εκ νέου τη Δευτέρα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, προκειμένου να παράσχουν νέες γραπτές ή προφορικές διευκρινήσεις και να γίνει αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών που περιγράφουν στα υπομνήματά τους.

«Πρέπει να διευκρινίσουν, επειδή δεν λένε ούτε για εμπόδια ούτε για παρεμβάσεις, τι ακριβώς συνέβη σε αυτές τις τρεις υποθέσεις» επισήμαιναν χθες αργά το απόγευμα εισαγγελικοί κύκλοι του Αρείου Πάγου.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι, παρότι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, αφού κατέθεσαν τις έγγραφες διευκρινήσεις τους, παρέμειναν δύο ολόκληρες ώρες στο γραφείο του κ. Μακρή, θα χρειαστεί να συνεχίσουν και τη Δευτέρα, για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο, κατά την είσοδό τους στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, φέρονται να ανέφεραν ότι «ήρθαμε να τα πούμε, επειδή μας είπαν παρορμητικούς». Στα δύο ξεχωριστά υπομνήματα που κατέθεσαν ταυτίζονται στα πραγματικά περιστατικά που αναφέρουν κατά τα δύο τρίτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου 2011, οπότε υπέβαλαν την αίτηση αντικατάστασής τους οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, λέγοντας ότι δεν «είμαστε εισαγγελείς υπό υπαγόρευση και απαγόρευση», διαφαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, όταν οι δύο θα προσέλθουν εκ νέου, για τρίτη φορά, στον Αρειο Πάγο.

 

Βάσω Παλαιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.