Πληροφορίες για επέκταση και στο 2012

Προς παράταση οδεύει η απόσυρσηΤο μέτρο της απόσυρσης που προβλέπει οφέλη για όσους αποσύρουν παλαιό όχημα τους λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει για το μέτρο της απόσυρσης, η αντικατάσταση ενός παλαιού Ι.Χ. ή επαγγελματικού οχήματος με όφελος την μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά την αγορά ενός καινούργιου οχήματος, ισχύει μόνοι για τα οχήματα που έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

Αυτό συνεπάγεται πως οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων που τα έχουν ήδη αποσύρει (ανέρχονται περίπου στις 45.000), κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της απόκτησης ενός καινούργιου οχήματος με μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης καθώς λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί ως προϋπόθεση.

Για το λόγο αυτό, τα τρία συναρμόδια υπουργεία που ασχολούνται με το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, εξετάζουν την πιθανότητα παράτασης του μέτρου της απόσυρσης και για το 2012. Εξάλλου το εν λόγω μέτρο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον προϋπολογισμό του Κράτους ενώ θα μπορούσε να αυξήσει και τα έσοδα από τα Τέλη Ταξινόμησης και τον ΦΠΑ για το νέο έτος.

Πως έχει προχωρήσει η απόσυρση έως τώρα Για το 10μηνο του 2011 και βάσει των όσων προέβλεπε ο προϋπολογισμός, από τα 170 εκ. που αφορούσαν στα έσοδα από τα Τέλη Ταξινόμησης, το Κράτος έχει εισπράξει μόλις 84 εκ. ευρώ.

Ως τις 7 Δεκεμβρίου είχαν ήδη οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) συνολικά 73.479 Ι.Χ. και 4.299 φορτηγά με δικαίωμα απόσυρσης για τους κατόχους τους ενώ, ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που έχουν οδηγηθεί στα κέντρα της ΕΔΟΕ (με ή χωρίς δικαίωμα στο μέτρο της απόσυρσης) υπερβαίνει τα 100.000 οχήματα.

Τα προβλήματα αρχίζουν να εντοπίζονται όταν συγκρίνει κάποιος τους παραπάνω αριθμούς με τον αριθμό των ιδιοκτητών παλαιών οχημάτων που έχουν αποφασίσει να κάνουν χρήση του κέρδους από το μέτρο της απόσυρσης.
Συγκεκριμένα, μόλις 32.000 πολίτες έχουν προβεί σε αγορά κάποιου νέου οχήματος, ενώ 45.000 δικαιούχοι δεν έχουν προβεί στην αγορά νέου οχήματος. Αυτούς συγκεκριμένα αναμένεται να πλήξει η μη- παράταση του μέτρου και για το νέο έτος.

www.autotritipro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.