Η ύφεση που έχει στην κυριολεξία να «γονατίσει» την αγορά έχει κατευθύνει τις ελπίδες των επιχειρηματιών στην εορταστική περίοδο. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναμένεται μία αύξηση της αγοραστικής κίνησης λόγω του γιορτινού πνεύματος και της ανάγκης των καταναλωτών να ξεφεύγουν από το πολύ απαισιόδοξο κλίμα των περασμένων μηνών. Όπως γίνεται αντιληπτό είναι θέμα ψυχολογίας καταρχήν. Ωστόσο, πώς θα διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα όταν έξω από τα καταστήματα θα καραδοκούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ;

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτύρεται έντονα για την έξαρση της επιλεκτικής πρακτικής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να εισβάλλει στα καταστήματα ή να παραμονεύει έξω από αυτά και να γράφει τις επιχειρήσεις για ελάσσονες φορολογικές παραβάσεις που φτάνουν ακόμη και τις αποδείξεις για μικροποσά. Το χειρότερο από όλα είναι ότι, πολλές φορές, αυτό γίνεται ενώπιον πελατών και φιλοθεάμονος κοινού, που μαζεύεται έξω για να παρακολουθήσει την διαπίστωση του «εγκλήματος» και την «διαπόμπευση».

Αναρωτιέται κανείς εύλογα, έτσι σχεδιάζει το κράτος να πατάξει την φοροδιαφυγή; Γράφοντας τις επιχειρήσεις για την μη έκδοση απόδειξης αγοράς τυρόπιττας; Από εκεί θα ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας για την αύξηση των Δημοσίων εσόδων;

Ο εμπορικός κόσμος της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για κάθε συναλλαγή. Η Ομοσπονδία και τα μέλη μας συμμετείχαμε καθολικά τόσο στο κίνημα των αποδείξεων όσο και στην πανελλαδική δράση της ΕΣΕΕ «Ταμειακές παντού, Αποδείξεις απ’ όλους». Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε αυτές τις πρακτικές του ΣΔΟΕ, για τις οποίες πιστεύουμε ότι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να χειροτερεύουν την κατάσταση.

Εμείς θα προτείναμε στα αρμόδια όργανα ελέγχου αντί να κυνηγούν τους μικρούς επιχειρηματίες που στο μαγαζί τους τα κάνουν όλα μόνοι τους και έχουν δικαίωμα στο λάθος και αντί να ποντάρουν σε εισπρακτικά μέτρα ανύπαρκτης φορολογητέας ύλης μόνο για το «φαίνεσθαι» και το «είμαστε εδώ και ελέγχουμε», να εστιάσουν την προσοχή τους στην σύλληψη της μεγάλης παραοικονομίας των περίπου 69 δις και του παράνομου παρεμπορίου των 25 δις που ζει, βασιλεύει και ακμάζει ακόμη και έξω από τις πόρτες τους.

Αντιλαμβανόμαστε την δυσχερή οικονομική κατάσταση των Δημόσιων οικονομικών, για την οποία βεβαίως δεν ευθύνονται οι μικροί και μεσαίοι έμποροι. Οι επιχειρήσεις μας πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση και με δυσκολία παρατείνουν μέρα με την μέρα τη λειτουργία τους, βάζοντας χέρι πλέον στις προσωπικές τους οικονομίες. Η εμπορική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία και δείκτες, καταρρέει. Ούτως ή άλλως, δεν μπορεί πλέον να αντέξει τους συσσωρευμένους φόρους που ασταμάτητα της φορτώνουν, ούτε την ασυνέπεια του ελληνικού Δημοσίου που, ενώ είναι υποχρεωμένο, εδώ και καιρό δεν καταβάλλει τις δικές του υποχρεώσεις.

Σίγουρα πάντως, δεν χρειάζεται την ένταση των επιδρομών και καταδιώξεων για μικροπαραβάσεις, που δημιουργούν φοβικό κλίμα τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους καταναλωτές, ειδικά τώρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που όλες οι επιχειρήσεις περιμένουμε πως και πως, μήπως και βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και αυξηθεί η ανύπαρκτη ρευστότητά μας.

Θεωρούμε ότι στέλνεται το λάθος μήνυμα την λάθος ώρα.

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.