Η Κροατία προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕνώ η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, σήμερα η Κροατία υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Ιανουαρίου θα είναι και επισήμως το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κροατία επιστρέφει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία πάντα ανήκε», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της χώρας Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς, υπέγραψε την ιστορική συνθήκη, στη διάρκεια ειδικής τελετής στις Βρυξέλλες. «Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ αποτελεί ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης», τόνισε η κ. Κόσορ και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βρυξελλών.

«Η Κροατία είναι απόδειξη ότι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται ανταμείβονται» συμπλήρωσε η κ. Κόσορ.

Ο πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ιστορική πράξη, η σημαντικότερη μετά την απόφαση της Κροατικής Βουλής για ανεξαρτησία. «Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής πράξης, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης. Μετά από 20 χρόνια η σύγχρονη Κροατία επιστρέφει στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, στο οποίο ανήκε», σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Ο Κροάτης πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι αυτή την ιστορική στιγμή εκπροσωπεί τους πολίτες της Κροατίας και ότι αισθάνεται μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, με δεδομένο ότι η Κροατία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ που έπρεπε να νικήσει τη βαριά κληρονομιά του πολέμου. «Με την Ευρώπη η Κροατία είναι πιο πλούσια και με την Κροατία η Ευρώπη είναι πλουσιότερη», τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

 

www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.