http://media.megatv.com/filesystem/images/20111206/engine/mega_LARGE_t_53761_1120862_type12250.jpgΤη συγκρότηση ειδικών ταμείων, μέσα από τα οποία θα απεγκλωβιστούν κοινοτικοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές, θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και ο επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη κ. Χαν.

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της δραστικής μείωσης της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, η κυβέρνηση στοχεύει σε πιο γρήγορες διαδικασίες απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% και μάλιστα αναδρομικά από το 2010, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή στη χώρα κονδυλίων ύψους 451 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εξοικονόμηση φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, η απορροφητικότητα του προγράμματος φθάνει στο 27%, ενώ το τελευταίο εξάμηνο:

  • Έχουν ενταχθεί 1.852 νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ
  • Έχουν υπογραφεί 768 νέες συμβάσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ και
  • Έχουν στηριχθεί 6.263 επιχειρήσεις με 446 ευρώ.

Οι εντάξεις έργων έχουν φθάσει στο 94,5% και οι συμβάσεις στο 55%, ενώ από το σύνολο του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν 207.000 νέες θέσεις εργασίας. Αναφερόμενος ειδικά στη συμβολή του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση του προβλήματος της ανεργίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε:

“Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής στην κοινωνική βόμβα που λέγεται ανεργία και απειλεί τα θεμέλια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε χρέος να θέσουμε σε διάταξη μάχης όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε και το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Τα έργα του ΕΣΠΑ δημιουργούν 207.000 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των έργων αυτών. Είναι συνεπώς ζήτημα εθνικής επιβίωσης να μην μείνει ούτε ένα έργο πίσω”.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην υλοποίηση του ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης αδύναμων δικαιούχων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ύψους 13 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε σε 110 δήμους και περιφερειακές ενότητες, στους οποίους δόθηκαν από περίπου 50.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στον χώρο της υγείας, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, με κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και θα αφορά:

  • Σε 7 υγειονομικές περιφέρειες και το ΕΚΑΒ, όπου θα δοθούν από 60.000 ευρώ και
  • Σε 50 νοσοκομεία που θα λάβουν από 20.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η ανάγκη των καιρών για τη χώρα είναι “ανάπτυξη, ανάπτυξη, και πάλι ανάπτυξη” τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας: “Έχουμε ως κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για μια δημοσιονομική ευταξία, πολύ μεγάλες προσπάθειες για σοβαρές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερούσαν επί δεκαετίες, αλλά υπολειπόμεθα στα θέματα της ανάπτυξης που δεν αφορούν ένα και μόνο υπουργείο”.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο Υγείας διαθέτει πόρους 1,15 δισ. ευρώ προς αξιοποίηση από το ΕΣΠΑ, με την απορροφητικότητα να έχει αυξηθεί στα 114 εκατ. ευρώ από 0% το 2009 και τις εντάξεις έργων στο 70% από 10% το 2009, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2012 θα φθάσουν στο 100%.

 

megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.