Αναφορά στη Βουλή από τον υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου

Ξεκινά αύριο η πρώτη διαγωνιστική φάση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος δεν απέκλεισε την οικιστική αξιοποίηση μέρους της έκτασης, με τα έσοδα να προορίζονται για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας και όχι για την ενίσχυση του «πράσινου ταμείου» ή τη χρηματοδότηση έργων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή, ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, «μία έκταση», όπως σημείωσε, «6.300 στρεμμάτων (η έκταση του Central Park στη Νέα Υόρκη είναι η μισή), για την οποία θα ξεκαθαρίσουμε στους επενδυτές πως δεν πρόκειται για έναν χώρο ξεκομμένο από τον ιστό της πόλης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους επενδυτές από το Κατάρ, λέγοντας ότι «υπήρξαν διμερείς επαφές και πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον», διευκρίνισε ωστόσο πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ανοιχτή διεθνή διαδικασία. Ενστάσεις για τη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού διατυπώθηκαν από την πλευρά της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στον διαγωνισμό, να μην πωληθεί το οικιστικό κομμάτι, αλλά να ενοικιαστεί (λόγω των μειωμένων τιμών που ισχύουν σήμερα στην κτηματαγορά).

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης, Γ. Κουκιάδης, ανέφερε ότι «έχουν κινηθεί ολοταχώς οι διαδικασίες για να βγάλουμε την πρώτη πράξη του διεθνούς διαγωνισμού» και προσέθεσε πως «η πρόσκληση ενδιαφέροντος που βγαίνει τώρα στον αέρα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές». «Ο επενδυτής από την πλευρά του», σημείωσε, «θα κάνει προτάσεις που θα εξεταστούν στο τέλος και δεν θα είναι δεσμευτικές. Στη δεύτερη φάση κάποιοι θα επιλεγούν από ανεξάρτητη επιτροπή. Η τελική επιλογή θα γίνει από επιτροπή εμπειρογνωμόνων». Ο αντιπρόεδρος του Ταμείου, Κ. Μητρόπουλος, ανέφερε ότι το 50% του Ελληνικού θα είναι πάρκο.

Αμισθος με... 180.000 ευρώ

Η περιοχή θα έχει περισσότερο πράσινο από το Central Park και το Hyde Park και θα γίνει αποκλειστικά με ιδιωτικά λεφτά. Η διάρκεια κατασκευών θα είναι από το 2015-2022 και αναμένεται να ξοδευτούν άνω των 5 δισ. ευρώ, δίνοντας 7.000-20.000 θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ», Σπ. Πολλάλης, ανέφερε ότι ο επενδυτής όχι μόνο θα υποβάλει την οικονομική προσφορά, αλλά θα ορίσει τις χρήσεις και θα σχεδιάσει το έργο, σημειώνοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα Μονακό.

ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΟΤΙ ΑΝΕΛΑΜΒΑΝΕ ΑΜΙΣΘΙ
180.000 ευρώ το κασέ του Αθεμπίγιο

Η προσωπική φιλία με τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δεν αποδείχτηκε τελικά ικανή να μηδενίσει τις απαιτήσεις του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, εισέπραξε το ποσό των 180.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του σχετικά με την εκπόνηση του «master plan» του Ελληνικού.

Αμισθος με... 180.000 ευρώ

Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη άνοιξη, κατά την περίοδο της απευθείας ανάθεσης του έργου (και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού) στον Ισπανό αρχιτέκτονα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Χοσέ Αθεμπίγιο, εξαιτίας της προσωπικής φιλίας με τον Γ. Παπανδρέου, θα αναλάβει αμισθί το έργο, ενώ άλλες πηγές σημείωναν ότι υπήρχε ενδεχόμενο, όταν το έργο βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, η εταιρεία του Αθεμπίγιο να επενδύσει και να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του Ελληνικού.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πάντως, αφού γνωστοποίησε την αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα, χαρακτήρισε το σχέδιο που εκπόνησε ως «ιδιαίτερα χρήσιμο», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν θα είναι αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί από τους επενδυτές που θα αναλάβουν την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου 
Ο Γ. Παπακωσταντίνου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τον Χοσέ Αθεμπίγιο για την εκπόνηση του «master plan» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση «τον ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα στην αξιοποίηση του «φιλέτου» του Ελληνικού».

Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος του Ελληνικού

Η μισή, περίπου, έκταση του Ελληνικού θα είναι χώροι πρασίνου και θα καλύπτουν την καρδιά τής υπό αξιοποίηση περιοχής, υπό τη μορφή ενός «πράσινου αστερία». Γύρω από τον «αστερία» παρα-τάσσονται οι χώροι κατοικίας και οι διάφο-ρες οικιστικές χρήσεις (εμβληματικά κτίρια). Προβλέπονται ακόμα χρήσεις εμπορικές, αναψυχής και πολιτι-σμού σε σημεία μέσα στο ακίνητο, υπηρεσίες υγείας κοντά στους οδικούς άξονες, μαρίνα και ξενοδοχεία υψηλής στάθμης.

 

Γιώργος Πίκουλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.