Σήμερα Τρίτη ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους Γιούνκερ και Ντράγκι

Παπαδήμος σε Μπαρόζο: «Εγγυήσεις ναι, οι αρχηγοί θα αποφασίσουν πώς»Την ανάγκη να βεβαιώσουν εγγράφως οι βασικές πολιτικές δυνάμεις τη Ελλάδας ότι συμφωνούν με τους στόχους και  τις πολιτικές που προβλέπονται στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου επανέλαβε χθες λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους».

Από ελληνικής πλευράς ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνεί με την ανάγκη της παροχής δεσμεύσεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα παρασχεθούν οι διαβεβαιώσεις είναι θέμα των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Αναλυτικότερα ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, για το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητά το Eurogroup, ο  κ. Παπαδήμος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η νέα κυβέρνηση θα παράσχει εγγράφως τις αναγκαίες εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, έχουν ήδη εκφράσει στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης, την υποστήριξή τους στους στόχους της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα που έχει υποβάλει το Eurogroup και το ΔΝΤ για έγγραφες δεσμεύσεις και να υπογραμμίσουν την ανάγκη συνεχούς στήριξης στις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται μεσοπρόθεσμα.

«Ελπίζω», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η στήριξη θα εκφραστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες». Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ακόμη ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα συναίνεσης για τις απαιτούμενες πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με αυτήν, το δεύτερο πρόγραμμα ευρωπαϊκής αρωγής και το λεγόμενο PSI.

O Λ. Παπαδήμος σημείωσε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Επανέλαβε τέλος ότι μονόδρομος για την κυβέρνηση είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνησή του  επιτύχει την αποστολή της, θα ανοίξει αποφασιστικά ο δρόμος για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα από την επόμενη κυβέρνηση.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα συνιστά ένα καθοριστικό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δύο είναι οι στόχοι που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτον , η οριστικοποίηση, ως το τέλος του χρόνου, του δεύτερου προγράμματος οικονομικής αρωγής, τριετούς διάρκειας και δεύτερον, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI),τους πρώτους μήνες του 2012.

Ο Ζ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και ότι απαιτείται ένας «Ηράκλειος Άθλος» για να ανταποκριθεί η χώρα στις οικονομικές προκλήσεις. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ηςΟκτωβρίου και επεσήμανε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των στόχων από την πλευρά της Ελλάδος.

«Η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο, όχι μόνο για τη Διεθνή Κοινότητα, προκειμένου να συνεχίσει τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα, αλλά και για τις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Μπαρόζο, διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα, μέσω της Ομάδας Δράσης που έχει συσταθεί για να παράσχει τεχνική βοήθεια στη χώρα.

Ολα αυτά, σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της και επιθυμεί να πραγματοποιήσει την ευρεία πολιτική συναίνεση.«Εμπιστεύομαι απόλυτα την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να οικοδομήσει αυτή την εθνική συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Καταλήγοντας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, απαιτείται «ευρεία εθνική συναίνεση».

Ζήτησε τέλος λιγότερους πολιτικούς τακτικισμούς στην Ελλάδα και περισσότερη δέσμευση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η συνάντηση με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδήμο υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει η Ελλάδα ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Αναφερθείς εμμέσως στο θέμα των εγγυήσεων, ο Βαν Ρομπάι ζήτησε από τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες «να υποστηρίξουν αυτή την στρατηγική» της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο κ. Ρομπάι είπε το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει κατά την επόμενη συνάντηση που θα έχει.

Επιπλέον, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, «υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους ιδιώτες πιστωτές», λέγοντας ότι το PSI που υποστηρίζεται από την Ευρωζώνη και τον EFSF «πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα».

«Η κατάσταση είναι πολύ απαιτητική. Πολλές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει από τον ελληνικό λαό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ.Βαν Ρομπάι μίλησε για μία δύσκολη περίοδο την οποία διερχόμαστε. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε δε ότι όλοι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να κάνουν ό,τι είναι μέσα στις δυνάμεις τους, με σεβασμό στην εντολή τους, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σήμερα Τρίτη, ο κ. Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

 

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.