«Εκρηκτική» η κατάσταση στον κλάδο

Εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εστίασης δημιουργεί η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τη μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%) και την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Ιωάννης Τσάκος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στον κλάδο είναι «εκρηκτική». Ο ευρύτερος χώρος της εστίασης την τελευταία διετία έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Η εκτός σπιτιού κατανάλωση βαίνει μειούμενη και οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε καθημερινές προσφορές και μειώσεις δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά μεγάλες απώλειες εσόδων.

Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ

Να επανέλθει ο συντελεστής ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γεώργιος Καββαθάς και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ.

«Ο κλάδος ζητά να επανέλθει ο ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή κάτω του 13% που ήταν κατά το παρελθόν και ειδικότερα να διαμορφωθεί στο 6,5%. Επίσης ζητά τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXIS και τη λήψη αυστηρών μέτρων για επιχειρηματίες του κλάδου που φοροδιαφεύγουν».

Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις
Οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης εμφανίζονται αποφασισμένες να πετύχουν την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου και επιδιώκουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Βασικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι τα οφέλη που υπήρξαν για τους αντίστοιχους κλάδους και τα κρατικά έσοδα στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, χώρες οι οποίες προχώρησαν σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι 8%, στη Γαλλία είναι 5,5% από 19% και στην Ιρλανδία 9% από 13,5%.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι από την ημέρα που αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ οι αποδείξεις που κόβονται από τις μη οργανωμένες αλυσίδες εστίασης έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το κράτος να μετράει σημαντικές απώλειες εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Αύγουστο μέσω πληρωμένων καταχωρήσεων στο Τύπο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης είχαν στείλει ανοικτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω της οποίας είναι απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που χαρακτήριζαν άδικο και παράλογο το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα και 120.000 εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.