Σοκαρισμένη η γερμανική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, που από το 2000 πλήττει τη χώρα, σκορπώντας τον θάνατο με θύματα αθώους πολίτες – ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται κι ένας Ελληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, που δολοφονήθηκε στο Μόναχο. Πρόκειται για μια νέου τύπου τρομοκρατία, που εκπορεύεται από πυρήνες νεοναζί, οι οποίοι «ιδεολογικά» στήριζαν τα χτυπήματά τους στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 4 Νοεμβρίου, όταν έπειτα από μια ληστεία σε τράπεζα στο Αϊζεναχ, κοντά στην Ερφούρτη, η αστυνομία ανακάλυψε νεκρούς σε ένα καμένο τροχόσπιτο τους δράστες Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ, οι οποίοι αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Λίγες ώρες αργότερα, στη γερμανική πόλη Τσβίκαου, το σπίτι στο οποίο διέμεναν οι τρομοκράτες καταστράφηκε από έκρηξη που προκάλεσε η Μπεάτε Τσέπε -η τρίτη της συμμορίας και μία εκ των ιδρυτών της οργάνωσης Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU)- που στις 8 Νοεμβρίου παραδόθηκε στην αστυνομία. Στην πράξη αυτή προέβη προκειμένου να σβήσει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να ενοχοποιήσει τη νεοναζιστική ένοπλη φράξια.

Ωστόσο, άνδρες των γερμανικών Αρχών -οι οποίοι συνέλαβαν ακόμη έναν άνδρα, τον 37χρονο Χόλγκερ Γκ., που φέρεται να είναι ο «λογιστής» των τρομοκρατών- ανακάλυψαν στο διαμέρισμα όπλα, αλλά κι ένα dvd στο οποίο ουσιαστικά τα μέλη της οργάνωσης ομολογούσαν τις πράξεις τους, δηλαδή τις δολοφονίες οκτώ Τούρκων κι ενός Ελληνα από την περίοδο 2000-06, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η NSU ευθύνεται και για τη δολοφονία αστυνομικού το 2007. Φρικιαστική πτυχή της υπόθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι στο dvd υπήρχε και ταινία διάρκειας 15 λεπτών, στην οποία απεικονίζονταν τα θύματα, ενώ μέσω μοντάζ εμφανιζόταν ο… Ροζ Πάνθηρας να υποδεικνύει τα σημεία όπου δολοφονήθηκαν!

Η υπόθεση των «Δολοφονιών των Ντονέρ», όπως έχει περάσει η ιστορία στη συλλογική μνήμη, προκάλεσε και την αντίδραση του πολιτικού κόσμου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για «ντροπή», καταδικάζοντας τη δράση των νεοναζί στη Γερμανία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.