Η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη παρουσιάζει πτώση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ναρκωτικών της ΕΕ

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της έξαρσης του ιού HIV (AIDS) μεταξύ των χρηστών ηρωίνης, αφού οι περικοπές δημοσίων δαπανών έχουν οδηγήσει σε περιστολή των διάφορων προγραμμάτων υποστήριξης των ναρκομανών.

Όπως λέει ο επικεφαλής της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Wolfgang Götz: «Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να χάσουν τον στόχο. Ήδη σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ , υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης του HIV, που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών…Οι περιστολές των δαπανών υγείας κλπ σημαίνουν ότι δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε κατάλληλα όταν σημειωθεί έξαρση του AIDS σε αυτούς που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, φαινόμενο που ήδη υπάρχει σε χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ».

Η Ελλάδα, που ιστορικά είχε χαμηλούς δείκτες όσον αφορά στον ιό HIV, έχει ήδη αναφέρει μεγάλη αύξηση σε νέες μολύνσεις τοξικομανών, με 170 περιστατικά μέχρι στιγμής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Βουλγαρία, στην Εσθονία, και στη Λιθουανία.

Όπως σημειώνει ο Götz, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι υπεύθυνη για περίπου 2.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη ήταν σχετικά σταθερή, με περίπου 1.3 εκατομμύρια χρόνιους χρήστες. Υπήρχαν όμως σαφείς ενδείξεις ότι η χρήση κοκαΐνης είχε αυξηθεί (ως σύμβολο ευμάρειας και λάιφ σταιλ) ενώ η χρήση της κάνναβης είχε μειωθεί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία EMCDDA που εδρεύει στη Λισσαβόνα, περίπου 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν χρήση κοκαΐνης πέρσι. Οι χώρες όμως με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρηστών κοκαΐνης (Δανία, Ισπανία, Βρετανία, και Ιταλία) ανέφεραν πτώση το 2010, όπως ακριβώς συνέβη και στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά.

Όπως αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας, οι λόγοι της πτώσης αυτής σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται, που καθιστούν την χρήση της ακριβής κοκαΐνης απαγορευτική. Ένα γραμμάριο κοκαΐνης κοστίζει από €50 έως €80 στην Ευρώπη.

Financial Times

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.