Ο Λ. Παπαδήμος ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα από όλους και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εκταμίευση της 6ης δόσης. Στόχος η απόφαση να παρθεί στις 17 Νοεμβρίου σε συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και Θ. Πάγκαλο κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Σαφές χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων από κάθε υπουργό ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, προκειμένου να ενσωματωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.

Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όσοι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές το επιθυμούν.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί θα πρέπει να ετοιμάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ενημερωτικά σημειώματα με τις προτάσεις τους.

Στην παρθενική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, ο νέος πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εκταμίευση της έκτης δόσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της έκτης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας”. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι πολιτικές δεσμεύσεις αλλά και κάποιου διαχειριστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για την έκτη δόση. Στόχος όπως είπε είναι να μπορέσει να συνεδριάσει το Γιουρογκρούπ έστω και με τηλεφωνική διάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου για να αποφασίσει την εκταμίευσή της. Το ΔΝΤ πιθανότατα θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου.

Κυβερνητική επιτροπή
Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα, ενώ ζήτησε από τα μέλη της νέας κυβέρνησης συνεργασία και αλληλεγγύη για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. “Εχουμε” τόνισε “μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη πως αποτελεί νέα πρόκληση η αυξανόμενη ανεργία. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει τις επόμενες ημέρες Κυβερνητική Επιτροπή.

Πρώτες οδηγίες στους υπουργούς

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο πως “πρέπει να ξεκινήσουμε και επίσημα και δημόσια τη διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δηλαδή πρέπει να γίνει αναγγελία του PSI, ει δυνατόν, τη Δευτέρα”. Εντός του επόμενου επταήμερου, όπως ανακοίνωσε, θα προωθηθεί και σχέδιο νόμου για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες “το οποίο καθυστερεί και το οποίο επείγει”.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας θέλησε να πληροφορηθεί για το ύψος του ελλείμματος και τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθεί το PSI στο 100%. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι το έλλειμμα πρόκειται να κλείσει στο 8,9% και ότι αν για το PSI δεν επιτευχθεί το 100% τότε θα βρεθεί τρόπος για να κλείσει η “χρηματοπιστωτική τρύπα”. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Παπαδήμος λέγοντας πως η επιτυχία του PSI εξαρτάται τόσο από τη δική μας προετοιμασία και δράση όσο και από τις προσδοκίες των αγορών.

Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε την πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο. Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση υπογράμμισε πως “ο ελληνικός πολιτικός πολιτισμός αρχίζει να γράφει μια άλλη σελίδα”, ενώ σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα τόνισε πως “είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε” και επανέλαβε πως “δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα”.

Συγχαρητήρια ΑΠΟ Μέρκελ – Σαρκοζί

Συγχαρητήρια από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί δέχτηκε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ την εμπιστοσύνη του για τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε και ο Ζ. Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά της εύχεται “καλή επιτυχία” στον κ. Παπαδήμο και τον διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία “θα υποστηρίξει” την Ελλάδα στις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση. “Πάνω σας” επισημαίνει “έχουμε στηρίξει μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες”.

Την ικανοποίησή του για τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως “η Γαλλία, φίλη της Ελλάδας, θα συνεχίσει την υποστήριξή της και τη βοήθειά της για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις”. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως οι ελληνικές αρχές θα κάνουν τώρα όλα όσα έχουν υποσχεθεί.

Λ. Γαλανός, Κ. Τσαχάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.