10 Νοεμβρίου

Επέτειοι:Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη.

Γιορτάζουν:Αρσένιος, Αρσενία, Αρσινόη, Ορέστης.

Γεγονότα

1444: Η Μάχη της Βάρνας: Ο σουλτάνος Μουράτ Β’ συντρίβει τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Πολωνών και Ούγγρων, υπό τον βασιλέα Λαδίσλαο Γ’ και τον Ιωάννη Ουνιάδη. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.
1836: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.
1862: Διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το ελληνικό ζήτημα.
1924: Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1989: Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.
1997: Στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
1997: Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία λαμβάνουν ο Νίκος Μπακόλας, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Βύρων Λεοντάρης, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος και ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος.
1997: Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών MCI εξαγοράζει την ομοειδή της WorldCom έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των ΗΠΑ.
2008: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τίθεται ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Γεννήσεις

1483: Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. (Θαν. 18/2/1546) [Αποφθέγματα]
1801: Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)
1919: Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος εφευρέτης, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του.

Θάνατοι

1938: Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στρατιωτικός, πολιτικός και αναμορφωτής του τουρκικού κράτους. (Γεν. 12/5/1881)
1981: Αμπέλ Γκανς, γάλλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας. («Ναπολέων») (Γεν. 25/10/1889)
1982: Λεονίντ Μπρέζνιεφ, σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του Ρωσικού Κομουνιστικού Κόμματος. (Γεν. 6/12/1906)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.