Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα χρωτά στα ΕΛΛΠΕ στο τέλος του 2011

Πρόβλημα τα χρέη του Στρατού για τα καύσιμαΤο χρέος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΛΠΕ) αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργώντας ανησυχία στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το χρέος ανέρχεται σε περίπου 76 εκατομμύρια ευρώ, αλλά καθώς οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι δραματικές και έχουν «χτυπήσει κόκκινο», όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη, το χρέος μπορεί να φθάσει ως και στα 110 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Από το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη έχει δοθεί αυστηρή εντολή προς πάσα κατεύθυνση να κοπεί αμέσως οποιαδήποτε μετακίνηση είναι άχρηστη και αποτελεί πολυτέλεια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μέχρι και πριν από περίπου ένα χρόνο ο κάθε διοικητής μονάδας δεν υπολόγιζε καν τη δαπάνη καυσίμων και έδινε το «πράσινο φως» για συνεχείς μετακινήσεις.

Πρόσφατα μάλιστα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του κ. Μπεγλίτη στο εξωτερικό προέκυψε σοβαρό πρόβλημα καθώς η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων απείλησε να διακόψει την παροχή καυσιμων στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω μη καταβολής οφειλών. Τελικά, χρειάστηκε η προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον επικεφαλής των ΕΛΛ.ΠΕ κ. Τ. Γιαννίτση ώστε να βρεθεί μία μέση λύση. Αυτή προέβλεπε την έκτακτη καταβολή ενός ποσού ύψους περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ προς τα ΕΛΛ.ΠΕ.

Στρατιωτικοί επιτελείς παραδέχονται ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να περιοριστεί η σπατάλη στα καύσιμα. Αυτό γίνεται με συνδυασμό δραστηριοτήτων, χωρίς να θίγεται ο τομέας των ασκήσεων που ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία είναι πολύ σημαντικός. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι καμία από τις ζωτικές ανάγκες και δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί, αλλά και ότι τα αποθέματα διαρκείας περίπου 90 ημερών παραμένουν άθικτα.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.