Το 2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλή έκτακτη εισφορά στα εισοδήματά τους…

Η εισφορά που αντιστοιχεί στα φετινά εισοδήματα θα εισπραχθεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2012, ενώ η εισφορά που αντιστοιχεί στα εισοδήματα του 2012 θα αρχίσει να παρακρατείται από την 1-1-2012 τμηματικά κάθε μήνα από τη μισθοδοσία των φορολογουμένων.

Πρόκειται για διπλό χτύπημα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς, εκτός από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, και τη θέσπιση εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, έρχεται και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν από την Πρωτοχρονιά ακόμη περισσότερο οι καθαρές αποδοχές που θα λαμβάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Η εισφορά στα εισοδήματα κυμαίνεται από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και υπολογίζεται επί του συνόλου του. Ειδικότερα, έως 12.000 ευρώ είναι μηδενική, από 12.000 έως 20.000 ευρώ ανέρχεται σε 1%, από 20.000 έως 50.000 ευρώ σε 2%, από 50.000 έως 100.000 ευρώ σε 3% και από 100.000 ευρώ και άνω σε 4%. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2012 θα πρέπει να καταβάλει έκτακτη εισφορά 1% επί του εισοδήματός του, δηλαδή 180 ευρώ. Με την παρακράτηση της εισφοράς από τη μισθοδοσία του κάθε μήνα θα του παρακρατείται το ποσό των 15 ευρώ. Ωστόσο, εντός του 2012 θα πρέπει να πληρώσει σε μία δόση και την εισφορά των 180 ευρώ που αντιστοιχεί στο φετινό εισόδημά του.

Την παρακράτηση της εισφοράς από τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των φορολογουμένων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Επιχείρησε να τη δικαιολογήσει, λέγοντας ότι επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «δεν πληρώνω» από τους φορολογουμένους. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι ότι επιβάλλεται προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα το 2012.

Για τους φορολογουμένους που έχουνε εισοδήματα και από άλλες πηγές (ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια κ.λπ.), η εισφορά για τα εισοδήματα θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους. Ουσιαστικά, αυτοί που τιμωρούνται με διπλή πληρωμή της εισφοράς το 2012 είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η τροπολογία για την παρακράτηση της εισφοράς αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες ορίζεται ότι για τους φορολογουμένους ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν συνολικό εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ ισχύει το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

 

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.