Σε ένα τραγικό παιχνίδι με δυο υπέροχα γκολ ΑΕΚ και Ολυμπιακός έμειναν στο 1-1

Στο χειρότερο ντέρμπι των τελευταίων ετών (δίχως φάσεις, ρυθμό και θέαμα) ΑΕΚ και Ολυμπιακός έμειναν στο 1-1. Πανέμορφα γκολ από Μιραλάς, Λεονάρντο, ενώ πολύ κακή η διαιτησία του Κωνσταντινέα. Όλη η ανάλυση, το κλειδί της αναμέτρησης, τα στατιστικά και ό,τι θέλετε να διαβάσετε για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Το πρώτο ντέρμπι εντός Αθηνών, δεν βρήκε κανένα νικητή. Η ΑΕΚ με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της για πρώτη φορά εμφανίστηκε πιο αποφασισμένη και με περισσότερη θέληση, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο, αφού δεν μπόρεσε να μετατρέψει την κυριαρχία της σε ευκαιρίες και γκολ.
Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κακός και φάνηκε ξεκάθαρα επηρεασμένος από την διακοπή του πρωταθλήματος. Ο Βαλβέρδε έκανε όπως αποδείχτηκε λάθος με την επιλογή του Αμπντούν και οι ποδοσφαιριστές του ήταν πολύ light για ντέρμπι και με το μυαλό περισσότερο στο ματς της Τετάρτης με την Ντόρτμουντ.

Το παιχνίδι δεν θα είχε κανένα γκολ, αν στις δύο ομάδες δεν υπήρχαν δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο λόγος για τον Μιραλάς που άνοιξε το σκορ με ατομική προσπάθεια και πανέμορφο γκολ και τον Λεονάρντο που ισοφάρισε με εξίσου ωραία ενέργεια.

Κωστένογλου VS Βαλβέρδε
Ο Νίκος Κωστένογλου ήταν στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει πρόβληματα απουσιών, με εξαίρεση τον Δέλλα που αν και προπονήθηκε τις τελευταίες ημέρες, έμεινε τελικά εκτός αποστολής αφού κρίθηκε ανέτοιμος. Κατά τ’ άλλα, ο προπονητής της ΑΕΚ παρέταξε την καλύτερη ενδεκάδα, επιλέγοντας ένα σύστημα αρκετά επιθετικό (4-3-3).

Από την άλλη πλευρά, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε δύο προβλήματα που έπρεπε να καλύψει. Στη θέση του Τοροσίδη προτιμήθηκε ο Μοδέστο, αφού ο Μανιάτης ήταν ανέτοιμος και έμεινε εκτός αποστολής, ενώ αντί του Φέισα έπαιξε ο Αμπντούν. Ο Φουστέρ γύρισε στη φυσική του θέση (πίσω από τον επιθετικό), ο Αλγερινός πέρασε δεξιά και ο Ιμπαγάσα δίπλα στον Ορμπάιθ.

Πάμε τώρα στο παιχνίδι…
Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης πρωταγωνιστής ήταν -δυστυχώς- ο διαιτητής της αναμέτρησης, Πέτρος Κωνσταντινέας. Ο Μεσσήνιος ρέφερι “σεληνιάστηκε” και έδινε σε κάθε ευκαιρία κάρτες. Αποτέλεσμα; Στο 14′ τρεις παίκτες της ΑΕΚ (Βάργκας, Μανωλάς, Μάκος) και ένας του Ολυμπιακού (Χολέμπας) είχαν ήδη “κιτρινιστεί” και το ματς είχε πάρει φωτιά, αφού και οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος απορούσαν. Ο Κωνσταντινέας προσπάθησε να επιβληθεί από την αρχή, αλλά τα έκανε χειρότερα.

Μετά λοιπόν τις αλλεπάληλες διακοπές του αγώνα, η ΑΕΚ έδειξε να πατά καλύτερα στο γήπεδο και ήταν αυτή που βρήκε πρώτη ρυθμό. Λίγο η δύναμη της έδρας, λίγο και η αλλαγή του προπονητή, έκανε την Ένωση να μοιάζει πιο παθιασμένη. Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν κάποιες τελικές προσπάθειες με Λυμπερόπουλο και Γκούντγιονσεν και πατούσαν συχνά πυκνά στην “ερυθρόλευκη” περιοχή.

Μιραλάς-Λεονάρντο σημειώσατε Χ
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, κόντρα στη ροή του αγώνα και από την πρώτη κιόλας τελική προσπάθεια. Ο Μιραλάς έκανε μια κούρσα και πέρασε με εξαιρετική ντρίμπλα τον Μανωαλά και με τρομερό σουτ νίκησε τον Καράμπελα και “πάγωσε” το ήδη παγωμένο ΟΑΚΑ. Αυτή η φάση άλλαξε την… ιστορία της αναμέτρησης και στην ΑΕΚ έψαχναν πλέον τα ψυχικά αποθέματα για να αντιδράσουν.

Οι “κιτρινόμαυροι” χρειάστηκαν κάποια λεπτά για να συνέλθουν από το γκολ, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να βγαίνουν πιο εύκολα στην επίθεση. Το ματς πάντως ισορρόπησε στη συνέχεια, με την ΑΕΚ να δημιουργεί ευκαιρίες όπως αυτή με τον Λυμπερόπουλο, όπου μπλοκαρε ο Κοστάνσο στο 41′. Όλα έδειχναν πως η ισοφάριση θα έρθει και έτσι έγινε…

Ο Λεονάρντο πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ στο 43′ και έδωσε ζωή ξανά στο ΟΑΚΑ. Οι δύο ομάδες πήγαν λοιπόν στα αποδυτήρια με το 1-1, που κρίνεται δίκαιο και διαμορφώθηκε από τους δύο εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές των ομάδων (Μιραλάς και Λεονάρντο).

Αλλαγές όχι όμως και στο ματς
Στην επανάληψη τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Ολυμπιακός έκαναν μια αλλαγή. Ο Κωστένογλου αναγκάστηκε να βγάλει τον Γκούντγιονσεν που υπέστη λογικά κάταγμα και πέρασε στη θέση του τον Καφέ. Ο Έλληνας άσος πήγε στα χαφ, ενώ ο Λαγός πέρασε στην επίθεση εκεί όπου ήταν ο Ισλανδός. Από την άλλη, ο Βαλβέρδε έκανε μια κίνηση που δεν έχουμε ξαναδεί. Έβγαλε τον Φουστέρ και έβαλε τον Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός έπαιξε δίπλα στον Μαρκάνο, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έπαιξε δεξί μπακ, ο Μοδέστο πέρασε δίπλα στον Ορμπάιθ και ο Ιμπαγάσα προωθήθηκε.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε πάντως, αφού ο ρυθμός ήταν κακός, οι φάσεις ελάχιστες και το θέαμα μετριότατο. Οι γηπεδούχοι μπήκαν και πάλι πιο δυνατά και πιο αποφασισμένοι από τους “ερυθρολεύκους” που ήταν αρκετά… light για ένα τέτοιο παιχνίδι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τις περισσότερες μονομαχίες και τις κόντρες τις κέρδιζαν οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου.

Κακό θέαμα, κανένα γκολ
Έτσι κυλούσαν τα λεπτά στο δεύτερο μέρος. Με κακό θέαμα, καμία φάση και την ΑΕΚ να προσπαθεί και να πατάει πιο συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά, ο Βαλβέρδε έκανε και τη δεύτερη αλλαγή του και έβαλε τον Φετφατζίδη αντί του Αμπντούν, προσπαθώντας να φρεσκάρει την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Αλλαγή έκανε και ο Κωστένογλου, βάζοντας τον Χοσέ Κάρλος στη θέση του κουρασμένου Λεονάρντο. Επιβεβαίωσε τον Χιμένεθ, που είχε πει πως ο Βραζιλιάνος δεν μπορεί να βγάλει 90λεπτο.

Αναφερόμαστε στις αλλαγές γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε και τίποτα ενδιαφέρον στο ματς. Λάθος πάσες, άστοχες σέντρες και μεταβιβάσεις και πολλά λάθη, ήταν το σκηνικό του δευτέρου ημίχρονου. Όλα έδειχναν πως θα πετύχαινε γκολ θα έπαιρνε και τους τρεις βαθμούς της νίκης. Η ΑΕΚ έδειχνε πιο έτοιμη για τη νίκη, ο Ολυμπιακός είχε περισσότερη ποιότητα και το 1-1 τελικά ήταν το τελικό σκορ.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το γεγονός πως οι δύο ομάδες τελείωσαν το ματς με παίκτη λιγότερο, αφού ο Κωνσταντινέα απέβαλε τον Μάκο και μετά από λίγα λεπτά τον Μοδέστο. Ήταν ξεκάθαρο πως θα γίνει

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα “κλειδιά” θα ήταν οι Μιραλάς και Λεονάρντο, που πέτυχαν 2 πανέμορφα γκολ και οδήγησαν τις ομάδες τους.

Δυστυχώς όμως, το κλειδί της αναμέτρησης ήταν ο Κωνσταντινέας που με τα αλλεπάληλα σφυρίγματα και τις αμέτρητες κίτρινες (έδωσε και δύο κόκκινες) χάλασε το παιχνίδι και δεν άφησε καμία από τις δύο ομάδες να αποκτήσει ρυθμό. Φυσικά δεν έλειψαν και τα ανάποδα σφυρίγματα, αλλά και οι υπερβολές σε κάποια φάουλ, που τον έκαναν να μοιάζει περισσότερο με διαιτητή μπάσκετ.

Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας)
Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Καρσιώτης (Κορινθίας)

Συνθέσεις
ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Αραμπατζής, Γεωργέας (Κοντοές 84′), Μανωλάς, Κάλα, Καράμπελας, Μάκος, Βάργκας, Λαγός, Λεονάρντο (Κάρλος 75′), Γκούντγιονσεν (Καφές 46′), Λυμπερόπουλος.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Χολέμπας, Μαρκάνο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μοδέστο, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα (Μακούν 92′), Φουστέρ (Μέλμπεργκ 46′), Μιραλάς, Αμπντούν (Φετφατζίδης 63′), Τζεμπούρ.

Σκόρερ: Μιραλάς (23′ σουτ) – Λεονάρντο (43′ σουτ)

www.sport24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.