Οδηγός επιβίωσης στην κρίση Αντιμέτωπα με τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων ετών βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς από τη μια καλούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων και από την άλλη είτε βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών είτε πνίγονται από τις δόσεις για τα χρέη τους σε δάνεια και κάρτες.

«Πώς θα πάρω δάνειο, πώς θα μειώσω τη δόση μου και πώς θα εξοφλήσω την έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων», είναι τα τρία θέματα που κυριαρχούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Με αυτά τα δεδομένα, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν «οδηγό επιβίωσης» για δανειολήπτες και φορολογουμένους, απαντώντας στις βασικές ερωτήσεις και δίνοντας συμβουλές βήμα προς βήμα ώστε τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στα νέα δεδομένα.

Πρόσβαση στην πολυπόθητη ρευστότητα των τραπεζών μπορούν να αποκτήσουν όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια, τα οποία θέτουν πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, όσοι αναχρηματοδοτήσουν παλιές οφειλές μπορούν να μειώσουν έως και 50% το ύψος της μηνιαίας δόσης τους σε καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Επιπλέον, ακολουθώντας τα σωστά βήματα μπορούν να «λύσουν τον γρίφο» τόσο της εισφοράς αλληλεγγύης όσο και του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο θα επιβληθεί μέσω της ΔΕΗ. Μάλιστα, αν αξιοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την εισφορά αλληλεγγύης σε έως έξι άτοκες δόσεις κερδίζοντας παράλληλα έκπτωση 5% καθώς για την Εφορία φαίνεται ότι πληρώνουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ.

Η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το ποσοστό του δανείου σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημά του, η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και τριτεγγυητών είναι οι βασικές απαντήσεις στο ερώτημα: «Πώς θα πάρω δάνειο». Μπορεί οι τράπεζες να έχουν τοποθετήσει ψηλά τον πήχυ ως προς τα κριτήρια της εκταμίευσης των δανείων, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα «διαβατήρια» που δίνουν πρόσβαση στη ρευστότητα, είτε πρόκειται για νέο δάνειο είτε για αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Οι συνεπείς πελάτες και όσοι μπορούν να «αποδείξουν» στις τράπεζες ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να περάσουν από τον τραπεζικό γκισέ. Σταθερή δουλειά, ικανοποιητικό και εγγυημένο εισόδημα, ακίνητα που μπορούν να προσημειωθούν και τριτεγγυητές είτε με το εκκαθαριστικό τους είτε με την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων ανοίγουν τις πόρτες του τραπεζικού δανεισμού.
Οσοι λοιπόν ξεπεράσουν αυτά τα ομολογουμένως υψηλά εμπόδια, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τη μηνιαία τους δόση αξιοποιώντας τα προγράμματα αναχρηματοδότησης που παρέχουν οι περισσότερες τράπεζες. Ψαλίδι στο επιτόκιο, αύξηση της διάρκειας, συγκέντρωση όλων των οφειλών σε ένα δάνειο και μία σειρά από άλλες διευκολύνσεις δίνουν ανάσα στους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, μία σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει ειδικά προϊόντα για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και ανέργους, στους οποίους επιτρέπουν μεταξύ των άλλων να παγώσουν την αποπληρωμή του δανείου για κάποιο διάστημα, να πληρώσουν μόνο τόκους ή να συγκεντρώσουν τα χρέη τους σε ένα δάνειο, αξιοποιώντας παράλληλα την «περίοδο χάριτος».

Ο οδηγός περιλαμβάνει ακόμα «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης, για την οποία χθες δόθηκε παράταση καταβολής της πρώτης δόσης έως τις 6 Οκτωβρίου, και του ειδικού τέλους ακινήτων.

Το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των οφειλών, οι συνέπειες σε περίπτωση μη πληρωμής, η δυνατότητα μείωσης του κόστος αν κάποιος ανήκει στις «ευαίσθητες ομάδες» είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια νοικοκυριά, οι απαντήσεις των οποίων βρίσκονται συγκεντρωμένες στις σελίδες του οδηγού. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τις παγίδες που κρύβουν οι… σκοτεινές λεπτομέρειες των δύο τελών και τη δυνατότητα που έχουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με ειδικά καταναλωτικά δάνεια – όπως αυτό που ανακοίνωσε χθες η Eurobank – με διάρκεια έως 5 έτη χωρίς προσημείωση ακινήτου ή ακόμη μεγαλύτερη με προσημείωση κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.