Δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτες δεσμεύσεις για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν

Ιδιωτικοποιήσεις και «μικρή ΔΕΗ» εξετάζει η κυβέρνησηΗ δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων που έχει σήμερα η επιχείρηση, και θα διατεθεί προς πώληση, είναι η νέα επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και ταυτόχρονα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το σχέδιο αυτό.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα αυτό, υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ είναι αυτές του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου αποκλείεται λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και ότι οι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για την επιχείρηση (πέρα από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ») είναι:

– Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση με πώληση πακέτου μετοχών έως 17%.

– Η πώληση μεριδίων θυγατρικών, όπως των εταιρειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτες δεσμεύσεις για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν, τόνισε ωστόσο ότι στην παραγωγή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς και ότι έχει ζητήσει από τη διοίκηση της επιχείρησης συγκεκριμένη εισήγηση για τα κενά στην παραγωγή, τα ορυχεία και τα πλεονάσματα στις διοικητικές υπηρεσίες και τον τρόπο κάλυψής τους με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ μέσα στο 2012.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς για να συζητηθεί το ύψος του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Παρά την κρατική εγγύηση των τιμών απορρόφησης τα επόμενα 20 χρόνια, υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης των επενδύσεων και για τον λόγο αυτό αναζητώνται λύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2012, ενώ, για το θέμα του τέλους ακίνητης περιουσίας τόνισε, απευθυνόμενος προς τη ΓΕΝΟΠ, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τον νόμο για όποιον επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση που δεν ανήκει στα σωματεία για να σταματήσει μια διαδικασία απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας.

«Η ΔΕΗ εισπράττει τέλη επί δεκαετίες», ανέφερε ο υπουργός. «Οταν η χώρα πρέπει να πάρει μέτρα για να πάρει την επόμενη δόση, να μη χρεοκοπήσει και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, τότε τα σχόλια αδικούν την προσπάθεια», υποστήριξε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμα ότι:

– Το ΙΓΜΕ μαζί με το ΚΑΠΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης θα συγχωνευθούν σε νέο φορέα με την ονομασία Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το προσωπικό του ΙΓΜΕ θα μειωθεί κατά 50%.

– Με την αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση φωτοβολταϊκών σε ορισμένες κατηγορίες νέων κτιρίων.

– Οι αποφάσεις για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

– Το σχέδιο «Ηλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, την Τρίτη.

Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα υπουργεία Αμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση των εκτάσεων (έως 200.000 στρέμματα) που θα μισθωθούν για την εγκατάσταση των μονάδων.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.