Εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών σε ομιλία του από την Ουάσινγκτον

Nέα μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο τομέα εξήγγειλε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον μελών του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου IIF.

Η εξειδίκευση των απωλειών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, η οποία θα προέλθει την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου, δεν περιλαμβανόταν στις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλος της προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κατάργηση φοροαπαλλαγών με δημοσιονομικό όφελος 0,6% του ΑΕΠ η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Για το τέλος ακινήτων ανέφερε ότι το όφελος θα είναι 1,1% του ΑΕΠ και ότι θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, ως και το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης σε «μέση μείωση 4% στις συντάξεις» στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και επανέλαβε την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζόμενους το 2011.

Στην ομιλία με τίτλο «Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο» ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα, λόγω των μεγεθών της, «δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης και ούτε μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Ο υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις είναι η είσπραξη 28 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα και είχε μεταξύ άλλων συζητήσεις τον Πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας και τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας. Επίσης, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Κατά το κρίσιμο απογευματινό ραντεβού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Οπως ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, τα στελέχη του θα βρεθούν «το πιθανότερο» μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.

«Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας των συναντήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών φθάνει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης λίγο πριν τις 17.00 τις Δευτέρας και αναμένονται ανακοινώσεις για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.

Αργύρης Παπαστάθης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.