Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δημιούργησαν αγγεία σε… τρισδιάστατο εκτυπωτή

17 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μέλη της ομάδας του δρ Γκούντερ Τόβαρ που μόλις έχουν… εκτυπώσει μία φλέβα σε 3D εκτυπωτή

Τεχνητές φλέβες, αγγεία και αρτηρίες που έχουν δημιουργηθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή από γερμανούς επιστήμονες, αναμένεται σύντομα να μεταμοσχεύονται σε ανθρώπους ως τεχνητά όργανα.

Μέχρι σήμερα το πρόβλημα στη δημιουργία οργάνων μεταφοράς αίματος ήταν στη μηχανική κατασκευή των τριχοειδών αγγείων, δηλαδή των μικροσκοπικότερων φλεβών που συνήθως ενώνουν τις βλάβες και τα αγγεία με τα υπόλοιπα όργανα και μεταφέρουν στον οργανισμό το αίμα μαζί με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά.

Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και την τεχνική που ονομάζεται πολυφωτονικός πολυμερισμός.

Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε ως «πολλά υποσχόμενη» από την επιστημονική κοινότητα. «Η τεχνική μας είναι ήδη λειτουργική και τώρα βρισκόμαστε στη φάση των δοκιμών. Το πρωτότυπο του περίπλοκου συστήματος έχει ήδη δομηθεί», εξηγεί ο δρ Γκούντερ Τόβαρ, που είναι υπεύθυνος για το έργο.

Ελαστικά βιοαντικείμενα

Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης καθημερινά αυξάνει και εισάγεται σε νέες βιομηχανίες, από αρχιτεκτονικά μοντέλα και σοκολατάκια, μέχρι ρούχα και μουσικά όργανα.

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο δρ Τόβαρ είχε μία πολύ πιο προκλητική αποστολή.

Το να εκτυπώσει κάτι τόσο μικρό, όσο είναι ένα αιμοφόρο αγγειακό πλέγμα, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο. Οι επιστήμονες συνδύασαν πάνω στο βασικό υλικό τους την τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης με δύο δέσμες φωτός λέιζερ και κατάφεραν να διεγείρουν τα μόρια μίας πολύ μικρής περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό κατέστησαν το βασικό υλικό ιδιαιτέρα ελαστικό και παράλληλα σταθερό, δίνοντάς του υψηλή ακρίβεια και ελαστική δομή, που έχει την δυνατότητα να αλληλεπιδρά χωρίς να απορρίπτεται από τους φυσικούς ιστούς του ανθρωπίνου σώματος.
Οι λεπτομέρειες της εφαρμοσμένης έρευνας θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο στο Βιοτεχνολογικό Συνέδριο της Γερμανίας.

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου
gdevetzoglou@dolnet.gr

This entry was posted on Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, 2011 at 23:23 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply