Την τελευταία του πνοή άφησε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ένας 84χρονος από τον Άγιο Χριστόφορο, που προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ηλικιωμένος άνδρας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, αλλά τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά, καθώς ο θανατηφόρος ιός πρόσβαλε το κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπέκυψε τελικώς στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, από ανεπάρκεια των βασικών οργάνων και εγκεφαλίτιδα. Προχτές το μεσημέρι οι συγχωριανοί του στον Άγιο Χριστόφορο συνόδεψαν τον θανόντα στην τελευταία του κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ασθενής νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Μποδοσάκειου το διήμερο 31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου. Στη μονάδα υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι είχε μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ειδικότερα, έγινε λήψη εγκεφαλονοτιαίου υγρού από το κεντρικό νευρικό σύστημα, η εξέταση του οποίου ήταν θετική. Η κατάστασή του κρίθηκε πολύ σοβαρή από τους γιατρούς και μάλλον η πορεία του μετά τη μόλυνση από το θανατηφόρο ιό, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη.

Μετά το εξιτήριο που πήρε από τη ΜΕΘ, ο 84χρονος συνέχισε τη νοσηλεία του σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής. Την τελευταία εβδομάδα η κατάστασή του επιδεινώθηκε πάρα πολύ, με συνέπεια να επέλθει το μοιραίο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KE.ΕΛ.Π.ΝΟ.), από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 14/09/2011, έχουν διαγνωστεί συνολικά 74 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 57 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία ή χαλαρή παράλυση). Άλλα 17 κρούσματα εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν σημειωθεί πέντε θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Ένα από τα 57 περιστατικά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται εισαγόμενο, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επώασης της νόσου η ασθενής βρισκόταν στην Αλβανία.

Έως τις 15/09/2011, από το σύνολο των ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του ιού του Δυτικού Νείλου, οι 56 (ποσοστό 75,7%) είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και οι 11 (ποσοστό 14,9%) νοσηλεύονταν ακόμη. Απα’ αυτούς οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.