Θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις στη μνήμη του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού

Τετραήμερη επίσκεψη στα Γρεβενά θα πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της θυσίας του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών, Αιμιλιανού.

Σύμφωνα με τον επίσημο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η μητρόπολη Γρεβενών, η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη θα λάβει χώρα στις 23-26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια επίσκεψη που «αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ευρύτερη περιοχή και τον νεότερο Ελληνισμό», τονίζει με ανακοίνωσή της η μητρόπολη Γρεβενών, η οποία θα οργανώσει τις τετραήμερες εκδηλώσεις μαζί με το δήμο Γρεβενών και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τον Παναγιότατο θα υποδεχθούν οι τοπικές αρχές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ. Η μετάβαση στα Γρεβενά θα γίνει οδικώς, όπου στην είσοδο της πόλης οι τοπικοί φορείς θα υποδεχτούν τον κ. Βαρθολομαίο, στις 6.45 μ.μ.

Παλλαϊκή υποδοχή οργανώνεται στις 7 μ.μ. στην πλατεία του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, με προσφωνήσεις του μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιου και δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη. Αμέσως μετά ο οικουμενικός πατριάρχης θα απευθυνθεί στους πιστούς από το βήμα της κεντρικής πλατείας, ενώ μετά την ομιλία του θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα.

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί την Σταυροπηγιακή Μονή Θείας Μεταμορφώσεως – Οσίου Νικάνορος, όπου θα τελέσει δοξολογία.

Περιβαλλοντικό μήνυμα αναμένεται να στείλει ο οικουμενικός πατριάρχης – γνωστός για τις οικολογικές ευαισθησίες και πρωτοβουλίες – από τον εθνικό δρυμό της Βάλλια Κάλντα, όπου θα ξεναγηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο βράδυ θα δειπνήσει στην Αετοφωλιά του Θεόδωρου Σιούλα, (μετά το Σπήλαιο Γρεβενών).

Το πρωί της Κυριακής 25 του μήνα, ο Παναγιότατος θα χοροστατήσει στην πατριαρχική και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Γρεβενών, στη μνήμη του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα μιλήσει για τη ζωή, το έργο και τη θυσία του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του, στις 6 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Γρεβενών. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον εθνομάρτυρα, στο οποίο θα συμμετάσχουν η χορωδία του ναού της Ευαγγελιστρίας, πολιτιστικοί σύλλογοι Ποντίων και Μικρασιατών και ο σύλλογος «Πίνδος».

Μετά το πέρας των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Τη Δευτέρα ο οικουμενικός πατριάρχης με τη συνοδεία του θα αναχωρήσουν από τα Γρεβενά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφτεί τα Γρεβενά στις 28/5/1999, κατά τη διάρκεια πολυήμερης περιοδείας στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, στις 18/9/2009 επισκέφτηκε τη Δεσκάτη Γρεβενών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελασσόνα.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.